Rossmeissl v Berní rule
Text dotazu
Dobrý den, měl bych zájem o vyhledání jména Rossmeisl,nebo Rossmeissl v Berní rule.Jedná se kraj Loketsko-pokud by bylo z města Horní Slavkov(Schlaggenwald)nebo Čistá(Lauterbach Stadt).Pokud by to šlo byl bych Vám zavázán.Předem děkuji za jakékoliv informace.
Odpověď
Dobrý den,
v generálním rejstříku k berní rule z roku 1654 je uvedena pouze jedna osoba s příjmením Rossmeissel (Rossmeisel), a to sedlák Georg Rossmeissel  z obce Černava (soudní okres Nejdek, panství Lipnice).
Soupis poddaných po dle víry uvádí celou rodinu výše zmíněného sedláka:
V roce 1651 bylo Georgu Rossmeisselovi přibližně (tento údaj je třeba brát s jistou rezervou) 60 let. Jeho ženě Evě 40 let. Měli dva syny: Adama (18 let) a Mathesa (9 let).
Oba dva zmíněné dokumenty (soupis poddaných i berní rula) se ovšem nedochovaly v úplnosti. Je tedy možné, že osoba tohoto příjmení mohla žít i v jiné obci, u níž se ovšem seznam obyvatel nedochoval v úplnosti či vůbec.
Zdroj:
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* ČÁŇOVÁ, Eliška, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Loketsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1993. 337 s. ISBN 80-85475-09-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2014 18:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu