Román o bratrancích Veverkových
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda existuje beletristické zpracování životních osudů bratranců Veverkových a pokud ano, zda je možnost si knihu vypůjčit.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
po prohledání elektronických katalogů, digitální knihovny i volného internetu se nám podařilo najít jen malé množství prací, které by mohly být hodnoceny jako beletristická díla.
Téma vynálezu ruchadla bylo v českém prostředí zpracováváno poměrně široce, ale zejména z hlediska technického přínosu pro zemědělství a často také s popisem reálných životních peripetií bratranců Veverkových. Existuje tedy velké množství novinových článků, příruček, oslavných a vzpomínkových textů o bratrancích a jejich vynálezu.
Jako „román o vynálezcích ruchadla, bratrancích Veverkových z Rybitví“ z roku 1947 je označena kniha s názvem Vtipohlavci z pera Vladimíra Drnáka (vl. jménem Jana Václava Rosůlka, poštovního úředníka a spisovatele). Dílo literárně zpracovává cestu k vynálezu ruchadla a využívá reálných jmen postav.
Další práce od Jana Morávka: Sil jsem, nežal jsem z roku 1955 také využívá skutečných reálií, avšak dle vyznění předmluvy je na místě obava z dobovou propagandou ovlivněného pojetí románu.
Ve 40. letech vznikla také divadelní hra s názvem Veverče od autorky Boženy Rajské-Smolíkové.
Na okraj ještě přidáváme práci, která sice nezapadá do hledaného typu literatury, ale mohla by být také přínosem jako přehledné a srozumitelné zpracování života a díla bratranců Veverkových: JUNGWIRTH, Josef. Ruchadlo - vynález bratranců Veverkových. Praha: MZLVH, 1964.
Všechny výše uvedené publikace jsou dostupné pro registrované uživatele NK nebo uživatele zapojených institucí v rámci DNNT online (Díla nedostupná na trhu - https://dnnt.cz/), nebo jako prezenční fyzické výpůjčky do Všeobecné studovny NK ČR.
Použité zdroje
MORÁVEK, Jan. Sil jsem, nežal jsem. Praha: Mladá fronta, 1955, s. 16. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:687b6510-5670-11e3-ae59-005056827e52
DRNÁK, Vladimír. Vtipohlavci: [román o vynálezcích ruchadla, bratrancích Veverkových z Rybitví]. V Praze: Melantrich, 1946, s. 58. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:534385b0-9acd-11ec-8353-005056827e51
JUNGWIRTH, Josef. Ruchadlo - vynález bratranců Veverkových. Praha: MZLVH, 1964, s. 3. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:e5cc3670-ac11-11ec-8353-005056827e51
RAJSKÁ-SMOLÍKOVÁ, Božena. Veverče: hra o vynálezcích ruchadla: čtyři dějství. Prvé vydání. V Praze: A. Neubert, 1947. 85-[II] s. Naše scéna; sv. 450.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2024 10:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu