Rokycany
Text dotazu
Jaký je původ názvu města Rokycany?
Odpověď
Dobrý den,
jméno Rokycany = osada rokycanů, tj. lidí kteří bydlí u rokyt nebo u (v) rokytí. Rokytí = pokolení vrby nízké v lukách a na místech bahnitých, rokytná vrba. (Profous, A. Místní jména v Čechách)
Uvádíme i další zdroje, z kterých můžete čerpat:
* http://www.rokycany.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=14069&id=856427&p1=33779
* KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 2004. ISBN  80-7277-040-3 (6 díl  : váz.).
* AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-901534-1-0 (Arbor : váz.), ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.).
Použitá literatura:
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. 1. vyd. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. (3. díl M-Ř)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2014 13:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu