Rok 2012
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak velká je pravděpodobnost, že roku 2012 Země zanikne a na jakých základech je toto trvrzení postaveno?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
domněnka o konci světa v roce 2012 má zřejmě původ v mayském kalendáři, který se právě v tomto roce završí (počítá se od 13. srpna 3114 př. Kr.).
Proslulé datum 21. prosince 2012 znamená pro Maye počátek pátého, 5 200 let trvajícího cyklu zvaného Job Ajaw neboli Páté slunce. Toto potenciálně apokalyptické datum je počátkem významné změny vědomí, milníkem doby, kdy zavládne nový společensko-hospodářský řád, který bude v harmonii s Matkou Zemí. Zmíněné datum tedy neznamená konec světa a zánik lidstva, nýbrž počátek období, v němž zavládne harmonie, porozumění, mír a moudrost. Staré proroctví říká, že během Job Ajaw přejdeme pod působení přírodního řádu, aby
lidstvo i Země mohli dosáhnout dalšího stupně evoluce.
Vzhledem k ohromující astronomickým a matematickým schopnostem, díky nimž Mayové např. dokázali spočítat cykly planet nebo délku tropického roku nejlépe na mnoho staletí dopředu, se mayská proroctví jeví jako velmi důvěryhodná. Je však třeba si uvědomit, že výpočty Mayů sloužily mytologii, magii nebo politickým bojům, ne vědeckým účelům.
K výpočtu časových cyklů i k měření času používali Mayové dva druhy
kalendáře: jedním z nich je posvátný tzolkin s třinácti čísly a dvaceti symboly, druhému říkali haab (odpovídá zhruba našemu slunečnímu roku).
Pomocí těchto nástrojů měřili Mayové časové úseky dosahující délky několika milionů let. Stejným způsobem počítali i oběžné dráhy planet.
Mayové například používali cyklus o 104 000 letech, jenž obsahoval čtyři období po 26 000 letech. V současné době žijeme v poslední, tedy čtvrté epoše. Každé ze čtyř kratších období se dělilo na pět period po 5 200 letech, které se členily na 13 baktunů (13 x 400 roků). 400 let se skládalo z dvaceti katunů po dvaceti letech. V každé z uvedených period se nyní ocitáme ve finálním období. Dospěli jsme na konec jak nepředstavitelně dlouhých, tak i poměrně krátkých časových úseků.
K dalšímu obratu dojde v roce 2012 (nebo roku 2013, data se mírně liší v závislosti na typu kalendáře, nejčastěji uváděným datem je však 21. prosinec 2012). Zmíněné cykly vypočítali Mayové před přibližně 1300 lety a dlouhou dobu je střežili jako své tajemství. Rokem 2012 končí podle Mayů jedna epocha (období tzv. devíti pekel) a poté bude následovat nové období, započne nový cyklus (tzv. třinácti nebes). Tato nová doba se musí řídit jinými pravidly, potřebuje jiné vzory chování, myšlení a také nový způsob soužití na této planetě.
Podrobnější informace k tomuto tématu obsahují např. následující publikace:
* BARRIOS, Carlos. Tajemství starých Mayů : kniha osudu a proroctví na rok 2012. Olomouc : Fontána, c2010. 296 s. : il. ; 22 cm. ISBN 978-80-7336-590-5
* WIMMER, Magda. Proroctví Mayů. Liberec : Dialog, 2008. -- 265 s., [22] s.
obr. příl. : il. (některé barev.) ; 21 cm. ISBN 978-80-86761-91-6 (váz.)
* GILBERT, Adrian. Konec světa : další mayská proroctví. V Praze : Knižní klub, 2008. -- 327 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty, geneal. tabulky ; 24 cm. ISBN 978-80-242-2209-7 (váz.)
* GERYL, Patrick; RATINCKX, Gino. Proroctví Orionu : mayská a egyptská proroctví o konci světa. [Praha] : Dobra, 2008. 293 s. : il., mapy ; 20 cm.
ISBN 978-80-86459-59-2.
* TŘEŠŇÁK, Petr. Jak skončí svět. In: Respekt. ISSN 0862-6545. Roč. 20, [č.]
52/53 (20091221), s. 50-54.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.12.2010 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu