-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážení,
obracím se na vás s prosbou o radu. Hledám znění hesel významných šlechtických rodů působících v Českých zemích. Měl každý rod své heslo? Existuje nějaká publikace nebo web, který se tímto tématem zabývá?
Děkuji za pomoc
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsem hledala ve 2 heraldických encyklopediích, ale zejména jsem o spolupráci požádala kolegu knihovníka z knihovny Katedry pomocných věd historických a archivního studia, který svoji odpověď ještě konzultoval s paní prof. Hanou Pátkovou z uvedené katedry.
V encyklopediích Sedláček, August: Atlas erbů a pečetí české a moravské středověké šlechty. Praha, Academia, 2001. 5 svazků a Halada, Jan: Lexikon české šlechty. Erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti. Praha, Akropolis, 1999 hesla šlechtických rodů nejsou uváděna.
Co je "heslo" a jaký má význam obecně uvádí pouze Encyklopedie heraldiky. (Buben, Milan: Encyklopedie heraldiky. Světská a církevní titulatura a reálie. Praha, Libri 1997. S. 153-154.)
Podle informací archivářů z uvedené katedry
mít heslo nebylo pro šlechtice pravidlem. Monografie o tom u nás neexistuje, ale něco by mohlo být ve dvou níže uvedených publikacích, případně v monografiích, které se věnují konkrétním rodům. Hesla byla často součástí erbů, takže někdy stačí pouze najít erb rodu, který nás zajímá.
Županič, Jan: Nová šlechta rakouského císařství. Vyd. 1. Praha, Agentura Pankrác, 2006. 452 s. ISBN 80-86781-08-9
Juřík, Pavel: Encyklopedie šlechtických rodů. Praha, Knižní klub, 2014
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Knihovna Filozofické fakulty UK
13.11.2017 08:00