rodokmen Wideršpergr -Widršpergár z Wideršperku
Text dotazu
Dobrý den,
nevíte prosím, jestli někde existuje rodokmen Wideršpergárů generací po Bílé hoře? Mám zájem především o potomky Kryštofa, kterému roku 1622 propadlo vše jmění ( Dolní Kamenice a 1/2 Hlohové) a jeho bratra Bohuslava ( přišel o 1/2 jmění, v té době měl Ptenín). Moje babička byla Wideršperková, od ní se mi podařilo dojít do roku 1691, kdy měl svatbu v Blovické matrice Štěpán Wideršpergr z Krasavců u Dolní Lukavice. Jméno otce bohužel není uvedeno. V té době již se jednalo o chudé lidi, proto mě zajímají především Wideršpergrové z Hlohovské větve, kteří po Bílé hoře přišli téměř o vše.
Děkuji moc za případnou odpověď
Odpověď
Dobrý den,
o větvích rodu Widersperger z Widerspergu, pojednávají např. následující publikace, které je možno zapůjčit v SVK PK:
POUZA, Vladimír, ed. et al. Almanach českých šlechtických rodů. Praha: Martin, 2001. 485 s. ISBN 80-85955-17-2.
heslo Widersperger z Widerspergu (s. 443-450)
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Díl 26, U-Vusín. Praha: Otto, 1907. 1077 s.
heslo Vidršpergár z Vidršperka (s. 672-674)
MAŠEK, Petr. Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti. Díl II, N-Ž. Vyd. 1. Praha: Argo, 2010. 664 s. ISBN 978-80-257-0294-9.
heslo Widersperger z Widerspergu (W313), s. 447.
HALADA, Jan. Lexikon české šlechty: (erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti). Vyd. 1. Praha: Akropolis, 1992. 197 s. ISBN 80-901020-3-4.
heslo heslo Vidršpergárové z Vidršpergu (s. 175)
Doporučujeme navštívit také SOA (http://www.soaplzen.cz/soka-pj/pusobnost).
Použité zdroje
katalogy SVK PK, souborný katalog ČR, JIB, digitální knihovna SVK PK
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
01.06.2017 13:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu