rodné číslo
Text dotazu
Dotazuji se, kde je možné zjistit, odkdy se na území dnešní ČR užívá rodné číslo. Podle dostupných údajů rodná čísla dnešního typu existují od roku 1954, ale jinak zapsané číslo se užívalo už předtím. Ve kterém roce a jakým rozhodnutím tedy bylo rodné číslo vůbec poprvé zavedeno?
Odpověď
Dobrý den, již v roce 1945 navrhla Ústřední sociální pojišťovna zřízení identifikačního čísla pro své pojištěnce. Návrh byl přijat a první identifikační čísla se vyskytují na průkazech práce( http://www.smirice.eu/dokumenty/knizka.htm ).
(VYHLÁŠKA ministra sociální péče ze dne 26. září 1946 vydávání pracovních průkazů a přihlášek k nemocenskému pojištění:
http://isap.vlada.cz/Lexdata/lex_sb.nsf/61b06bad0fc763bec12566af007f1a09/caedbeaae3e206c8c12566d400717624?OpenDocument&ExpandSection=3 ).
V roce 1948 byla uzákoněna povinnost vlastnit občanský průkaz.( http://www.lexdata.cz/lexdata/sb_free.nsf/c12571cc00341df1c12566af007f1a09/c12571cc00341df1c12566d4007187ea?OpenDocument). Číslo občanského průkazu uvedené na deskách dokumentu sloužilo jako identifikační číslo jeho majitele (Občanský průkaz z roku 1951:
http://img.ihned.cz/attachment.php/720/17037720/8PHvwIGb3k5NqCWMfEanuUhtOpV94JmB/obcanka_48-53.jpg ). V roce 1953 došlo k oddělení čísla občanského průkazu a rodného čísla. V roce 1953 bylo rodné číslo pouze devítimístné, lidé narození po roce 1954 mají již rodné číslo desetimístné.
Přestože byla rodná čísla vydávána již dříve k evidenci pracujících a sociálního zabezpečení, jako povinné identifikační číslo každého občana bylo zavedeno až vyhláškou Federálního statistického úřadu vydanou v součinnosti s federálním ministerstvem vnitra, federálním ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvy práce a sociálních věcí č. 55/1976 Sb.(http://abonent.lexdata.cz/lexdata/sb_free.nsf/0/C12571CC00341DF1C12566D400729995 )
(Zdroj: http://www.fi.muni.cz/~smid/trebic3.html )
Více se můžete o rodném čísle dočíst v článcích:
* http://katka.dc.fjfi.cvut.cz/vyuka/tk/prezentace/Zika.pdf
* http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/edvard-kozusnik.php?itemid=3513
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodn%C3%A9_%C4%8D%C3%ADslo.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2009 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu