rodinný oběd - kdo má přednost
Text dotazu
Zajímalo by mne, když se sejdeme na rod.oběd u babičky, jaké je správné pořadí podávání jídla. Jídlo připravuje babička, které zpravidla pomáhá její vdaná dcera jídlo servírovat a roznášet.Celkem u stolu sedí tedy babička s dědou, dále dva synové s manželkami, dcera s partnerem a tři děti. Dva kluci
a jedna dívka, ta je nejmladší. Děkuji
Odpověď
Dobry den,
spravne zodpovezeni dotazu jsme konzultovali se vzdelavaci a poradenskou společnosti, ktera se mimo jine zabyva poradanim seminaru o etikete, kam spravne stolovani patri.
Podle společenske etikety jsou na vyber dve moznosti, pricemz prvni je u nas zavedenejsi, ta druha jiz u nas neni prilis obvykla. Vychazime z predpokladu, ze babicka i dcera budou sedet u stolu, jakmile bude dan pokyn k jidlu. Pokyn k jidlu a dobrou chut vsem popreje hostitelka.
Poradi servirovani clenum rodiny:
I. varianta
1. babicka
2. dedecek
3. starsi manzelka
4. mladsi manzelka
5. dcera
6. starsi syn
7. mladsi syn
8. pritel dcery
9. divka
10.starsi chlapec
11.mladsi chlapec
II. varianta
Babicka
Starsi manzelka
Mladsi manzelka
Dcera
Divka
Dedecek
Starsi syn
Mladsi syn
Pritel dcery
Starsi chlapec
Mladsi chlapec
Pravidla spolecenskeho chovani vychazeji ze zasady spolecensky vyznamnejsi osoby a spolecensky vyznamnejsi je zena nezli muz, starsi nezli mladsi. (Jina pravidla jsou ovsem pro business stolovani pri pracovnich obedech apod.)
Preji Vam prijemne rodinne oslavy.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:06
Jaroslav Rak píše:
Pondělí 17.07.2017 17:32
Dobry den, mam dotaz.. Pri rodinne oslave pripadne promoci zacina obsluha u oslavence nebo naopak oslavanec "dostava" jidlo jako posledni..? Dekuji
PSK - admin píše:
Středa 19.07.2017 14:50
Dobrý den,
příručky o etiketě bohužel tento konkrétní případ neřeší. Obecně se v nich ovšem můžete dočíst, že jídlo jako první dostává nejdůležitější osoba u stolu, která též jídlo zahajuje. Předpokládáme, že na narozeninové oslavě je ústřední osobou právě oslavenec. Usuzovali bychom tedy, že i pocta prvního jídla patří právě jemu.
Eva píše:
Neděle 05.01.2020 14:25
Dobrý den, byla bych ráda, kdyby jste rozhodli můj spor s kamarádkou ohledně servírování jídla na svatební hostině. Jedna-li se o několik samostatných stolu, přičemž manželský pár seděl samostatně a zbylé stoly byly cca po 6 lidech. Domnívala jsem se, ze jídlo by mělo být naservirovani v první řadě novomanzelum a u zbylých stolu nejprve ženám a pak mužům. Děkuji vám za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 06.01.2020 13:34
Dobrý den,
nevíme, jaký byl druhý protinávrh na stolování, když píšete, že se jedná o spor s kamarádkou. Servírování by mělo nejspíš proběhnout tak, jak popisujete. Domníváme se taky, že novomanželé by neměli sedět u stolu úplně sami, ale měli by tam být i jejich rodiče, jsou-li obřadu přítomni nebo svědci apod. Náš přední odborník na etiketu Ladislav Špaček ve svých knihách popisuje jen tradiční rozestavění stolů při svatební hostině a u nich zasedací pořádek; tj. obdélníkový stůl do I, U nebo podkovy. Tento model je u nás zaběhnutější, jiné uspořádání stolů nebo jiný tvar nebo velikost stolů známe spíš ze zahraničních zdrojů, pomalu ale pronikají i k nám. "Pravidlem by mělo být, že jako prvním by mělo být jídlo servírováno novomanželům.
Zasedací pořádek u svatební hostiny má svá pevná pravidla vycházející z obecného pravidla, že nejčestnější místa jsou uprostřed stolu a jejich význam klesá směrem k okrajům. V čele stolu tedy sedí novomanželé...
Při společenském stolování jíst začíná vždy žena nebo nejvážnější osoba u stolu a teprve po ní následují ostatní."
Zdroj: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008.
"Podle rozsazení hostů se také servíruje: nejdříve novomanželům, potom od nejčestnějších míst až na konec tabule, kde sedí nejmladší účastníci."
Zdroj: SMEJKAL, Vladimír. Lexikon společenského chování. Praha: Grada, 2002.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:8e147100-269f-11e8-8b05-005056825209
"Servírování svatební hostiny začíná u novomanželů a postupuje se dle zasedacího pořádku až na konec svatební tabule. V případě větších svateb je potřeba brát v potaz, že doba servírování se protáhne, a tak není od věci porušit v tomto bodě lehce etiketu a domluvit se, že jakmile hosté dostanou pokrm, mohou začít jíst (předejdete tak vystydlému jídlu). Zasedací pořádek určují novomanželé a hosté by jej tak neměli na místě měnit. Zvláště pokud je někdo z přítomných alergik, vegetarián či celiatik, měl by sedět na místě, které mu bylo určeno a kam obsluha donese upravené menu. Obsluha odnáší nádobí až ve chvíli, kdy dojí všichni hosté (včetně dětí). Od svatební tabule se z pravidla neodchází, dokud se nedojí dezert."
https://www.svatbavdolcevilla.cz/[…]/
"Pokud budete mít na svatební hostině k dispozici pouze menší kulaté nebo obdélníkové stoly, nevadí. K jednomu ze stolů (opět s výhledem na vchod do místnosti) usaďte novomanžele s jejich rodiči, k vedlejšímu stolu usaďte prarodiče, k dalšímu stolu svědky i s jejich partnery."
https://www.svatebniasisten[…]/zasedaci-poradek-na-svatbe
Z ryze praktického hlediska ale servírovat dále po novomanželích všem ženám (a to podle jejich společenské významnosti v dané chvíli) u různých jednotlivých menších stolů, by bylo pro obsluhující dost namáhavé; navíc by se mělo asi počkat, až všichni od toho daného stolu budou mít jídlo (ženy i muži) a pak společně začali jíst. Při větším počtu hostů - žen, než by došlo na muže, by měly ženy jídlo již vystydlé.
V každém případě ale všechny "návody", jak zorganizovat svatbu, uvádějí, že se může při stolování i lehce nedodržet etiketa, protože hlavní je, aby ten slavný den si novomanželé a svatební hosté užili.
Kamila píše:
Čtvrtek 14.07.2022 02:12
Dobrý den,
pokud je to možné, prosím o zodpovězení dotazu:
Na rodinný oběd k rodičům přijede syn, který s rodiči v jejich domě nežije již od svých 18 let, tedy již přes dvacet let - do domu k rodičům jezdí pouze občas na návštěvu, nemá ani klíče od domu, nemá tu pokoj ani žádné své věci. Já jako dcera a jeho sestra ještě u rodičů v jejich domě částečně bydlím, mám tu stále pokoj a své věci. Syn přijede na návštěvu na sobotní oběd a matka mu servíruje jídlo jako prvnímu, protože je z jejího pohledu považován za návštěvu (je to tak i z mého pohledu, protože s rodiči nežije již přes dvacet let, nemá v domě pokoj ani žádné věci, tak jeho přítomnost také vnímám jako když k nám přijela návštěva). Otec se naopak domnívá a zlobí na matku, že by měl dostat na stůl jídlo jako první on, protože je to otec, hlava rodiny, a poslední by měla dostat matka jako ta, která jídlo uvařila. Je prosím nějak možné zodpovědět, kdo by v tomto případě měl dostat na stůl jídlo jako první? Otec jako hlava rodiny nebo syn, který přijel na návštěvu, popř. matka jako žena? A lze považovat syna za návštěvu, když v domě rodičů nežije již přes dvacet let a jezdí pouze občas na oběd/návštěvu? Je stále ještě pravidlem, že by měl dostat jídlo na stůl první otec, protože je hlava rodiny?
Omlouvám se, pokud je dotaz příliš komplikovaný, nevím jak to lépe popsat.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 18.07.2022 10:17
Dobrý den,
odpověď jsme zaslali na Vaši e-mailovou adresu.
Služba PSK
Jitka Dudova píše:
Čtvrtek 23.03.2023 09:45
Dobrý den,
Na oběd ke mě přijde rodina přítele. Chtěla jsem se zeptat v jakem pořadí mám podávat jídlo. Konkrétně to budou oba rodiče, děda a bratr.
Děkuji za radu
PSK - admin píše:
Pondělí 27.03.2023 08:55
Dobrý den,
pořadí, ve kterém je doporučeno servírovat pokrmy členům rodiny, jsme uváděli v odpovědi výše. K tomu doplňujeme informace z publikace „Etiketa“ (Ivo Mathé, 2010):
*„Formálnější večeře v domácím prostředí. Vybízí-li hostitelka hosty, aby se přidali, měla by si vzít jako první, aby jim dala najevo, že se nemusí stydět.“ (s. 67)
*„Zasedací pořádek. Základní pravidla. Společensky významnější osoby sedí zády je stěně s pohledem do prostoru. (…) Významnější osoby sedí blíž hostitelům, hostitel a hostitelka sedí obvykle proti sobě. Nejčestnější místo pro ženu je po pravici hostitele, pro muže po pravici hostitelky. Muže a ženy, starší a mladší, rozsazujeme střídavě. Manželé nesedí nikdy vedle sebe.“ (s. 63) – toto se týká zejm. formálních slavnostních příležitostí
Ohledně pořadí, v jakém je vhodné podávat jídlo, příručka uvádí pouze informace o začátku konzumace pokrmů:
*„Zásada, podle níž začíná jíst hostitelka, platí doma u nedělního oběda stejně jako pro návštěvu. Nikdo by neměl jíst dříve než rodiče, přesněji matka, která oběd připravila.“
*„Nabírání polévky a jídla (…) Nejprve se obslouží hosté, pak hostitelé a se začátkem jídla se počká, dokud nemají naloženo všichni.“ (s. 86)
Zdroje:
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/rodinny-obed-kdo-ma-prednost
MATHÉ, Ivo a Ladislav ŠPAČEK. Etiketa. Praha: BB/art, 2010, 192 s. ISBN 978-80-7381-719-0.
S pozdravem
služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu