rodinné obřady a rituály
Text dotazu
Dobrý den, hledám publikace, které se věnují tématu rodinné obřady a rituály a nebo také rodina v různých kulturách. Hledám odborné publikace, nejen populární četbu. předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, uvádíme několik titulů, které se nám podařilo zjistit. Uvedené knihy i časopisy by měly být k dispozici v Národní knihovně ČR. Domníváme se, že k vašemu spíše užšímu tématu rodinných rituálů najdete další literaturu v uvedených publikacích.
Knihy:
Proměny rodiny v evropské historii : historicko-antropologická esej / Jack Goody ; [z anglického originálu ... přeložila Petra Diestlerová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. -- 229 s. ; 18 cm
Obrazy duše : duše v šamanských rituálech a [rodinných] konstelacích / Daan van Kampenhout ; [z anglického originálu ... přeložila Andrea Hasselbarthová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Maitrea, 2007. -- 171 s. : il. ; 21 cm
Celebrating the family : ethnicity, consumer culture, and family rituals / Elizabeth H. Pleck. -- Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2000. -- ix, 328 s., [14] s. obr. příl. : il. ; 25 cm (něco více o knize najdete na http://books.google.com/ - vyhledáváním např. pomocí názvu)
Významový slovník k vybraným oblastem středověkých dějin kultury v českých zemích : (manželství a rodina, zdraví a hygiena, vzdělání, zvyky, rituály, zábavy) / Ludmila Nesládková. -- Vyd. 1.. -- [Ostrava] : Ostravská univerzita, 1996. -- 190 s. ; 29 cm
Články v časopisech
"Vzácný pane hospodářu ..." Obřadní atributy v rodinných a výročních obyčejích / Vanda Jiřikovská
In: Český lid. -- ISSN 0009-0794. -- Roč. 87, č. 4 (2000), s. 371-372
Obřadní atributy v rodinných a výročních obyčejích / Ludmila Tarcalová
In: Slovácko. -- Uherské Hradiště : Slovácké muzeum, 1999. -- ISBN 80-86185-04-4. -- Roč. 40, 1998 (1999), s. 33-43.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2008 12:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu