rod pomnožných pod. jmen
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s rodem podstatných jmen zarděnky a hrábě. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pomnožná jména jsou obtížně zařaditelná do kategorie rodu. Povědomí o rodu u většiny těchto jmen následkem historického vývoje zcela zaniklo a bez srovnání se vzory nejsme s to určit, jakého rodu je dané slovo. Většina pomnožných jmen se skloňuje podle typů ženského a středního rodu.
K maskulinům patří nepočetná skupina jmen, mezi nimiž najdeme především názvy obcí (např. Nové Hrady, Hradčany, Doksy; ze slov obecného významu se dle mužských vzorů skloňují např. slova: tepláky, prachy, šachy). Skloňování některých jmen kolísá mezi mužskými a ženskými typy (např. Vánoce, Velikonoce). Nejpočetnější skupina pomnožných jmen patří k femininům a skloňuje se podle ženských vzorů „žena“ a „růže“. Pomnožná jména ve středním rodu jsou méně četná (náležejí sem názvy obcí – např. Blata, Napajedla; z obecných jmen např. slova: prsa, nebesa, ústa, játra, vrata apod.).
Pomnožná jména „zarděnky“ a „hrábě“ jsou ženského rodu a skloňují se podle jeho vzorů: slovo „zarděnky“ podle typu „žena“, slovo „hrábě“ podle typu „růže“:
Nominativ: zarděnky, hrabě
Genitiv: zarděnek, hrábí
Dativ: zarděnkám, hrábím
Akuzativ: zarděnky, hrábě
Vokativ: zarděnky, hrábě
Lokál: o zarděnkách, o hrábích
Instrumentál: zarděnkami, hráběmi
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Použité zdroje
Grepl, M. a kol.: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995.
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR – http://prirucka.ujc.cas.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.09.2016 19:25
Petra S píše:
Pondělí 19.12.2016 18:52
Skloňování slov Hradčany a kamna
Dobrý den, všichni sedíme nad úkolem syna v 5 třídě :) Nevíme si rady, jak se skloňují správně tato slova Hradčany a kamna, řekla bych za sebe, že Hradčany vznikly ze slova hrad, tedy mužský rod a kamna ze slova kámen, tedy také mužský rod...
Děkuji za informaci
PSK - admin píše:
Středa 21.12.2016 18:20
Děkujeme za dotaz, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. PSK
Jana Danielová píše:
Středa 08.02.2017 14:20
Prosím slovo šachy 6.pád? Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 09.02.2017 08:33
Dobrý den,
Pomnožné slovo šachy se skloňuje podle výše zmíněných pravidel. Pro lepší ilustraci Vám toto slovo vyskloňujeme ve všech pádech:
1. pád - šachy
2. pád - šachů
3. pád - šachům
4. pád - šachy
5. pád - šachy
6. pád - šachách
7. pád - šachy
Vladimír Kožich píše:
Úterý 21.04.2020 09:02
Dobrý den,
Mohli byste nám říci podle jakého vzoru se skloňují podstatná jména hrabě a hrábě. Je možné na ně aplikovat nějakou poučku? Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 22.04.2020 10:33
Dobrý den,
slovo hrabě – v množném čísle jde o jméno rodu středního (ten hrabě vs. ta hrabata); v jednotném čísle i množném čísle se skloňuje podle vzoru "kuře" s tím rozdílem, že v j. č. se 2. pád shoduje s pádem 4.
slovo hrábě – je pomnožné, vyskytuje se tedy pouze v množném čísle ženského rodu a skloňují se podle vzoru růže
skloňování slova hrabě: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=hrab%C4%9B
skloňování slova hrábě: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=hr%C3%A1b%C4%9B
Zdroj: Internetová jazyková příručka ÚJČ AV ČR
Random girl píše:
Sobota 05.10.2024 12:21
Dobrý den jen se chci zeptat podle jakého vzoru se skloňuje obec nebo město Měcholupy
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 07.10.2024 13:58
Dobrý den,
Měcholupy jsou rodu mužského neživotného a skloňují se podle vzoru hrad. Podrobnější informace přináší Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR:
-Zeměpisná jména pomnožná: jména zakončená ve výslovnosti na [i]. Online. In: Internetová jazyková příručka. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=395 [cit. 2024-10-07].
-Měcholupy. Online. In: Internetová jazyková příručka. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=M%C4%9Bcholupy [cit. 2024-10-07].
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu