rod Petřvaldských z Petřvaldu
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych poprosil o informaci. Sestavuji si rodový strom rodu Petřvaldských a u Jana Detřicha (1658-1734), jsem narazil na menší problém. Zjistil jsem, že se svojí manželkou Anežkou Eleonorou Colonna de Fels (1672-1716), měli tři děti - Kateřinu, Zikmunda Karla a Amanda Antonína. Jenže Kateřina se prý měla narodit v roce 1682. To by její matce bylo 10 let. Šlo by, prosím, zjistit, jak to doopravdy bylo. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
asi Vám  úplně uspokojivou odpověď nedáme. Vypadá to, že informace, které jste našel nebo jsme našli i my, nejsou stoprocentní. Našli jsme ale i údaj, který uvádí narození Kateřiny až v roce 1692. Jak to doopravdy bylo, musíte hledat v archivech, starých listinách, kronikách,  matrikách,... ale i tam se mohl zapisovatel splést, stávalo se to. Jeden z odkazů, který Vám posíláme, vyžaduje placený přístup, třeba zrovna tam byste něco mohl zjistit, odkaz níže.
Dotaz jsme konzultovali i s jedním historikem z Ústavu světových dějin na Karlově Univerzitě, který říká, že se dcera Kateřina musela narodit nejdřív až v roce 1692 a tím nám potvrzuje domněnku, že údaje, které různé prameny uvádějí, nejsou vždy zcela v pořádku. Historik vychází z údajů o Agnes Eleonory Collona. Narodila se 7.11.1672, zemřela 25.9. 1716, a za Jana Jetřicha P. (1658-1734) se provdala roku 1691. Pokud tedy měla dceru, pak nejdříve roku 1692.
Rodokmen Petřvaldských (Peterswalder von Peterswald) bohužel nemáme k dispozici.
Některé z odkazů, ze kterých jsme čerpali: http://patricus.info/Rodokmeny/Petrzvaldsky.txt
23. PETŘVALDSKÝ Z PETŘVALDU Jan Dětřich Gerard, (son of PETŘVALDSKÝ Z PETŘVALDU Hanuš  Zikmund and SERÉNYI Anna Marie - 21) born 22 Jul 1658, died 1734.
*22.4.1658 - MA
He married COLONNA DE FELS Anežka Eleonora 1692.
He married NOSTITZ, VON Marie Anna Eleonora 19 Feb 1719.
NOSTITZ, VON Marie Anna Eleonora, (daughter of NOSTITZ, VON Heřman Jáchym and BABKOVÁ Z  MEZIŘÍČKA Maximiliana Justina - 21) died 1746.
Children by COLONNA DE FELS Anežka Eleonora:
+24iPETŘVALDSKÁ Z PETŘVALDU Kateřina       born 1682
+25iiPETŘVALDSKÝ Z PETŘVALDU Zikmund Karel Gustav       born 1693
+26iiiPETŘVALDSKÝ Z PETŘVALDU Amand Antonín (Milota)       born ABT 1696
Kateřina Petřvaldská z Petřvaldu, narozený 1682 Kateřina Petřvaldská z Petřvaldu se narodila v 1682, k otci Jan Dětrich Gerard Petřvaldský z Petřvaldu a k matce Anežka Eleonora Colonna De Fels.
Jan se narodil 22. Červen, 1658.
Kateřina měla 2 bratry: Zikmund Karel Gustav Petřvaldský z Petřvaldu a jeden další sourozence.
Kateřina se vdala s Ludvík Koza z Hradiště.
Ludvík se narodil v 1672.
Kateřina zemřela.
KATEŘINA PETŘVALDSKÁ z Petřvaldu, narozený 1692 KATEŘINA PETŘVALDSKÁ z Petřvaldu se narodila v 1692, k otci JAN DĚTŘICH GERARD, hrabě na Buchlovicích PETŘVALDSKÝ z Petřvaldu a k matce AGNES ELEONORA, hraběnka COLLONA von Fells, 1.manželka.
JAN se narodil 22. Duben, 1658, v Buchlov.
AGNES se narodila v 1672.
KATEŘINA měla 2 bratry: ZIKMUND KAREL GUSTAV PETŘVALDSKÝ z Petřvaldu a jeden další sourozence.
KATEŘINA se vdala s LUDVÍK KOZA z Hradiště, hejtman.
KATEŘINA zemřela.
Použité zdroje
http://patricus.info/Rodokmeny/Petrzvaldsky.txt
http://www.myheritage.cz/na[…]%C3%BD%20z%20pet%C5%99valdu (pro více informací je třeba se přihlásit; placený přístup)
MAŠEK, Petr. Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti. Vyd. 1. Praha: Argo, 2008-2010. 2 sv. ISBN 978-80-257-0027-3. http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:16db4770-e0c7-11e3-94ef-5ef3fc9ae867.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.03.2015 13:03
. píše:
Neděle 04.10.2015 21:03
Za odpovědˇna dotaz tazatele ohledně roku narození Cathariny von Peterswald by autor neprošel ani u maturity.
PSK - admin píše:
Pondělí 05.10.2015 10:27
Dobrý den,
prameny k výše uvedenému dotazu jsou spíše archivního charakteru. V tištěných zdrojích, které máme v knihovně k dispozici, bohužel přesné datum narození Kateřiny z rodu Petřvaldských (Peterswalder von Peterswald ) není uvedeno. Domníváme se, že jsme k sestavení odpovědi vyčerpali možné dostupné zdroje, včetně konzultace s odborníkem. Pokud ovšem máte k dispozici zdroje, které toto datum uvádějí či víte o literatuře, která se k danému tématu vztahuje, prosíme o její uvedení.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu