Rod Lichtenstein-Castelcorn
Text dotazu
Dobrý den , zajímalo by mě jestli rod Lichtenstein-Castelcorn byl nějak příbuzensky spřízněný s rodem Liechtensteinů nebo to byla jen shoda jmen. ?
Odpověď
Dobrý den,
moravský rod hrabat z Liechtensteinu svobodných pánů z Castelkornu pocházel z okolí Bolzana, které se nachází v jižních Tyrolích (Tridentsko). Rod zanikl v 2. polovině 18. století. Kromě shodně znějícího základního predikátu/přídomku šlechtických jmen/ nemá nic společného s knížaty z Liechtensteinu, který pocházel z Dolního Rakouska a měl obrovské državy na Moravě. Ačkoliv s nimi bývá občas ztotožňován, mají rozdílný původ.
Obě složky jména rodu se psaly a dodnes píší v různých variantách. Objevují se zejména podoby Liechtenstein, Lichtenstein, Lichtenštejn, Lichtnštejn; Castelcorno, Castelcorn, Kastelkorn.
Pro zajímavost můžeme popsat, jak vzniká spojení šlechtických přídomků.
Možnost zisku spojeného rodového jména je možné nabýt různými způsoby:
1)            Častý býval zvyk ke svému rodovému jménu přejímat i název rodového hradu/zámku, což je praxe spíše pro středověkou šlechtu.
2)            Častěji v pozdější době se stávalo, pokud poslední žijící potomek významného rodu neměl dědice, mohl své příjmení přenést adopcí nebo sňatkem na jinou šlechtickou osobu, která z vděčnosti poté připojila jeho rodové jméno ke svému.
Je možné, že spojení jmen výše zmíněného rodu vzniklo některým tímto způsobem, ale doložené to není v žádných dostupných dokumentech.
Použité zdroje
JUŘÍK, Pavel. Encyklopedie šlechtických rodů. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2014. 463 s. Universum. ISBN 978-80-242-4573-7.
KONEČNÝ, Michal, ed. Kryštof Pavel z Liechtensteinu-Castelkornu a Morava v časech třicetileté války. Vyd. 1. Brno: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně, 2010. 218 s. ISBN 978-80-86752-83-9.
MAŠEK, Petr. Modrá krev: minulost a přítomnost 445 šlechtických rodů v českých zemích. 3., upr. vyd. Praha: Mladá fronta, 2003. 330 s. ISBN 80-204-1049-X.
ŽUPANIČ, Jan. Nová šlechta rakouského císařství. Vyd. 1. Praha: Agentura Pankrác, 2006. 452 s. ISBN 80-86781-08-9.
https://cs.wikipedia.org/[…]/Lichten%C5%A1tejn-Kastelkornov%C3%A9
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.07.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu