-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, hledám vše o rodu bakterií Lactobacillus
sp. a jejich využití při výrobě či úpravě potravin.
Dobrý den,
popis rodu Lactobacillus a vybraných druhů naleznete např. v knihách:
* KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Praha : Galén, 2005. s. 299-302. ISBN 80-7262-341-9. Součástí hesel jsou odkazy na další doporučenou literaturu.
* VOTAVA, Miroslav a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Brno : Neptun, 2003. s. 136-137. ISBN 80-902896-6-5.
* PLOCKOVÁ, Milada ; BŘEZINA, Pavel. Mikrobiologie mléka a tuku. Praha :Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 1988. s. 19-22.
Využití těchto bakterií v potravinářství se pak věnují např. následující knihy a články:
* ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha : Academia, 2008. s. 273-275. ISBN 978-80-200-1703-1.
* VLKOVÁ, Eva ; RADA, Vojtěch ; KILLER, Jiří. Potravinářská mikrobiologie. Praha : Česká zemědělská univerzita v Praze, 2009. s. 15-16. ISBN 978-80-213-1988-2.
* CEMPÍRKOVÁ, Růžena ; LUKÁŠOVÁ, Jindra ; HEJLOVÁ, Šárka. Mikrobiologie potravin. České Budějovice : Jihočeská univerzita, 1997. 165 s. ISBN 80-7040-254-7.
* Úloha probiotik v kysaných mléčných výrobcích. Veterinářství. ISSN 0506-8231. 2002, roč. 52, č. 2, s. 66-68.
* NEMCOVÁ, Radomíra. Kritériá výberu laktobacilov pre probiotické účely. Veterinární medicína. ISSN 0375-8427. 1997, roč. 42, č. 1, s. 19-27.
* MAXA, Věroslav ; RADA, Vojtěch. Význam bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení pro výživu a zdraví. Praha : ÚZPI, 1996. 42 s. ISBN 80-85120-57-7.
* VYLETĚL, Viktor. bakterie v potravinářství. Náš chov. ISSN 0027-8068. 2008, roč. 68, č. 8 (2008), s. 91-94, Příloha Bioprodukce a kvalita živočišných produktů.
* DVOŘÁK, Václav. Probiotika neumějí zázraky, jsou ale prospěšná. Regenerace. ISSN 1210-6631. 2010, roč. 18, č. 8 (srpen 2010), s. 17.
* (JH). Co jsou laktobacily a jaký mají vliv na zdraví. Sondy. ISSN 1210-9452. 2005, roč. 15, č. 34 (20050901), s. 12.
* KAMENÍK, Josef. Startovací kultury v masném průmyslu. Praha : ÚZPI, 1994. 51 s. ISBN 80-85120-46-1.
Všechny zmíněné publikace je možné prezenčně studovat v NK ČR, u některých knih jsou ve fondu NK ČR dostupné i exempláře pro absenční výpůjčky. Více informací o půjčování v NK ČR naleznete na (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 ). Pro ověření dostupnosti vybrané knihy nebo časopisu v jiné knihovně můžete využít Souborný katalog ČR (http://skc.nkp.cz ), souborný katalog SKAT (http://www.skat.cz) , souborné katalogy vysokoškolských knihoven a katalog knihovny, kterou navštěvujete.
Další literaturu na toto téma si můžete vyhledat ve zdrojích Národní knihovny ČR a Zemědělské a potravinářské knihovny, ve všech níže uvedených zdrojích lze zadat např. dotaz lactobacil? or laktobacil? :
* Elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc)
* ANL - všeobecná výběrová článková bibliografie od roku 1991
* Katalog Zemědělské a potravinářské knihovny (Katalog ZPK) a Česká zemědělská a potravinářská bibliografie (CZPB) (http://aleph.uzpi.cz/F/)
Na stránkách Agronavigátor naleznete řadu odborných zpráv a článků mimo jiné také z oblasti potravinářství, do vyhledávání můžete zadat např.
lactobacillus OR laktobacil OR laktobacily (http://www.agronavigator.cz/search.asp?typ=0&ids=0&val=0&ch=0&sc=3 ). Řadu informací také naleznete volně na internetu, pro získání základního přehledu můžete využít i závěrečné vysokoškolské práce:
* http://www.mendelu.org/upload//mikra%206.doc
* http://biomikro.vscht.cz/trest/docs/sbornik/2007.pdf
* http://www.agroporadenstvi.cz/poradenstvi/Ecasopisy/PZ7-2004.pdf
* http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=13811
* http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=25588
* http://dspace.knihovna.utb.cz/bitstream/handle/10563/9525/pavl%C3%A1tov%C3%A1_2009_bp.pdf?sequence=1
* http://dspace.knihovna.utb.cz/bitstream/handle/10563/6565/nov%C3%A1kov%C3%A1_2008_dp.pdf?sequence=1
Důležitým zdrojem odborných informací jsou dále licencované článkové databáze, které knihovny a odborné instituce zpřístupňují svým čtenářům a pracovníkům. Ze zdrojů dostupných v NK ČR Vám můžeme doporučit např.
databáze Biological Abstracts, ScienceDirect nebo SpringerLINK. Jejich bližší charakteristiku naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 . Všechny zmíněné zdroje jsou pro registrované uživatele NK ČR dostupné i mimo knihovnu prostřednictvím vzdáleného přístupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm ). Online licencované databáze specializované přímo na potravinářství naleznete např. v Zemědělské a potravinářské knihovně
(http://www.nzpk.cz/licencovane-zdroje-souhrn/ ) a na vysokých školách, které se potravinářství věnují (např. http://knihovna.vscht.cz/databaze-seznam_cze.html) . Pro vyhledávání odborných článků můžete využít i volně dostupný Google Scholar (http://scholar.google.com).
Biologické vědy
--
Národní knihovna ČR
11.01.2011 13:43