roční období, etymologie názvů
Text dotazu
Dobrý den, v knižce od M.Salajky: "Kalendář, osobní jména a křesťanské svátky" se lze dočíst o původu jmen jednotlivých měsíců a dnů týdne. Ale mě navíc zajímá původ názvů ročních období, tedy jaro, léto, podzim a zima.
Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den, etymologie českých názvů ročních období je dle etymologických slovníků
následující:
* JARO - jedná se o všeslovanský výraz, souvisí s avestským slovem - yar, řeckým - hora, gótským - jer a středohornoněmeckým - jar (nyní Jahr) - rok, roční čas. Praslovanský výraz pro jaro = vesna byl odvozen z latinského - ver - jaro (dosud se na Moravě používá výraz vesno), do češtiny zaváděno z ruštiny v době národního obrození.
* LÉTO - taktéž všeslovanské, většinou má i druhotný význam = rok. Původ je nejistý, pravděpodobně souvisí s latinským slovem leatus = radostný.
* PODZIM - jedná se pouze o české slovo, jinde se užívá jeseň. Skládá se z předložky pod- + zima, podobně jako existovalo slovo podletí = doba před létem, vznikl výraz podzim = doba před zimou.
* ZIMA - opět se jedná o všeslovanské slovo. V indoevropském prajazyku byl výraz tvořen od ghei; ghi +-em nebo ghei + m. Souvisí i s latinským slovem hiems.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2., rozš. vyd. Praha : SPN, 1978.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 13:57
Petr Kašpar píše:
Středa 01.07.2015 12:32
Prosím, zajímalo by mě, zda existuje souvislost mezi "Himaláj" a zima. "Hima" - bílý? Zima, co je "bílé"? L´hiver - francouzsky. (Hima, dzima, zima? Hibernus?)
Děkuji!
PSK - admin píše:
Středa 01.07.2015 16:01
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/souvislost-mezi-himalaj-a-zima.
Kamil Papežík píše:
Neděle 13.10.2019 22:16
Dobrý den
Vaše vysvětlení, které podkládáte "odbornou literaturou" je pro mne neuvěřitelně divné. Obávám se, že autoři těch knih museli být zoufalí. Například vysvětlení, že slovo vesna vzniklo z latinského slova ver je tedy silně zapáchající. Obzvláště, když víme, že slovanské jazyky mají násobně hlubší kořeny, aby si musely přijímat slova z latiny. V sanskrtu nalézáme slovo vasantah. Shoda souhlásek a znění slova můžeme dát do souvislostí se slovanským vesna a připojit znalosti dějin - a pochopíme odkud vítr vane.
Je mi moc líto, že se naši odborníci nechávají ošálit nějakými nepovedenými západoevropskými hypotézami.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu