Římské číslice v číslu vydání
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych věděl, zda se někdy u (starších) časopisů používalo číslo vydání (v rámci jednoho roku) psané římskými číslicemi. U ročníků se římské číslice objevují často, u čísla jsem na to zatím nenarazil.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu. U čísla konkrétních novin, anebo časopisů jsme na římskou číslici nenarazili. Proti tomuto označení hovoří i norma ČSN 01 0199 s účinností od 1. 9. 1976. V hlavě III., odstavce 15 najdeme informaci, že číselné označení ročníku se má uvádět arabskými číslicemi. Současně platí pravidlo, že pořadové číslo (sešitu) se uvádí arabskými číslicemi (hlava IV., odstavec 22). Tato norma byla platná do roku 2004, kdy byla bez náhrady zrušena. Normě ČSN 01 0199  žádný normativní předpis nepředcházel.
Kolegyně z Knihovnického institutu byla velmi laskava a sledovala vývoj formy časopisu u odborných knihovnických periodik: římské číslování ročníku měla spíše ta periodika, která byla vydávána v 1. polovině minulého století a starší. Novější časopisy, pokud toto číslování mají, uvádějí ho spíše v arabských číslicích (týká se českých titulů). I když např. časopis Čtenář, jeden z hlavních knihovnických periodik, vydávaný od r. 1949, si až do roku 1993 podržel číslování ročníků v římských číslicích.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.05.2018 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu