retro-krimi
Text dotazu
Dobrý den,
hledám informace o českých detektivkách, které jsou situovány do minulosti, tzv. retro-krimi. Může se jednat o knihy, jejichž děj se odehrává v 19.stol., jako např. Urbanův "Lord Mord", nebo ca. do padesátých let 20. století (Kohoutova Hvězdná hodina vrahů).
Budu moc ráda,pokud mi budete moci doporučit ještě nějaké další tituly.
Odpověď
Dobrý den,
mezi detektivními romány předních českých tvůrců tohoto žánru je několik, jejichž děj se odehrává na konci 19. a v první polovině 20. století.  Zakladatelem moderní detektivní školy a jedním z velkých autorů uvedeného žánru u nás byl Eduard Fikar. Většina jeho románů vyšla do roku 1948. Děj knih se často odehrává v Čechách, Anglii a USA první poloviny 20. století (přehled viz http://www.cbdb.cz/autor-1308-eduard-fiker?show=knihy#subitems ). Díky velmi úspěšnému filmovému zpracování jsou všeobecně známé i romány Jiřího Marka.  Z jeho pera vzešla celá série knih z pražského podsvětí (Panoptikum hříšných lidí, Panoptikum Města pražského, Panoptikum starých kriminálních příběhů ). Ve výčtu českých autorů detektivek je třeba zmínit též Ladislava Berana, autora trilogie z prostředí  prvorepublikové četnické pátrací stanice (http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/ladislav-beran-14439 ).
Některé další  detektivní romány zasazené do uvedeného časového období:
* MACEK, Petr. Golemův stín. Vyd. 1. Brno: Jota, 2007. 181 s. Příběhy Sherlocka Holmese; 29. Příběhy; sv. 64. ISBN 978-80-7217-488-1. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001729570&local_base=NKC)
* ŠLIK, Petr Hugo. Stín Černého motýla: detektivní příběh z prvních dnů republiky. 1. vyd. Praha: ARSCI, 2008. 220 s. ISBN 978-80-86078-90-8. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001824284&local_base=NKC)
* ŠLIK, Petr Hugo. Strach pod Karpaty: detektivní příběh z první republiky. 1. vyd. Praha: ARSCI, 2011. 202 s. ISBN 978-80-7420-019-9. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002251376&local_base=NKC )
* STANČÍK, Petr. Mlýn na mumie: převratné odhalení komisaře Durmana. Vyd. 1. V Brně: Druhé město, 2013. 394 s. ISBN 978-80-7227-344-7. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002569832&local_base=NKC )
Více knih daného žánru můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc  (česká próza; zpřesnit: detektivní) , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc,  Katalogu Městské knihovny v Praze: http://www.mlp.cz/cz/, Databáze knih: http://www.databazeknih.cz/   či  Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Použité zdroje:
Výše uvedené katalogy a databáze, dále:
http://www.goethe.de/ins/cz/pra/kul/duc/lit/kri/cs7334102.htm
* http://detektivky.bestfoto.info
* http://literarky.cz/kultura/95-literatura/9762-eduard-fiker-tem-zapomenuty-poklad-eske-detektivky
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2014 14:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu