Retardované novogotické průčelí
Text dotazu
V knize Milana Špůrka Praha Mysteriosa jsem na straně 37 narazila při popisu vyšehradské basiliky Sv.Petra a Pavla na pojem "retardované novogotické průčelí". Jak tomu mohu rozumět?
Odpověď
Dobrý den,
slovo retardace, retardovaný,... nemusí být jen ve významu 'mentální retardace'. Termín se vyskytuje např. v matematice, chemii (skelný retardovaný polyester) i v architektuře.
retardace ‘zpomalení (vývoje, pohybu
ap.)’, retardovaný. Z lat. retardätiö
‘zdržení, meškání’ od retardare
‘zdržovat, meškať... od tardus 'zdlouhavý, pozdní'
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001.
Na vysvětlení pojmu uvádíme několik příkladů z literatury:
"Jak v Rakousku, tak i v českých zemích byla v té době živá tradice blokově utvářených staveb s masívními nečleněnými zdmi, ...Kdybychom tyto stavby posuzovali měřítky francouzské gotiky..., museli bychom je pokládat za projev nesmírně konzervativní, retardovaný a periferní, stojící stranou hlavních slohových proudů a tendencí...
Zdroj: KUTHAN, Jiří a kol. Česká architektura v době posledních Přemyslovců: města - hrady - kláštery - kostely. Vimperk: Tina, 1994.
http://10.5.1.36:8080/search/handle/uuid:c0e471c0-7e6d-11e5-9cbd-5ef3fc9ae867
Setkali jsme se zde se stavbami neobyčejně slohově vyspělými.., jež poznamenalo i výstavbu ostatních, vesměs nenáročných venkovských kostelíků. Tam však byly nové slohové principy rozmělňovány, retardovány a přizpůsobeny duchu staré románské tradice...
Zdroj: KUTHAN, Jiří. Gotická architektura v jižních Čechách: zakladatelské dílo Přemysla Otakara II. Praha: Československá akademie věd, 1975.
http://10.5.1.36:8080/search/handle/uuid:7017b390-966d-11e3-8b69-005056825209
Pro tento směr bylo v německé literatuře použito označení „redukovaná gotika“... Tuto "neklasickou" polohu středoevropské stavební tvorby nelze však interpretovat jen jako jev retardovaný a zahleděný do minulosti...
Zdroj: JANÁČEK, Josef. Umění doby posledních Přemyslovců. Roztoky u Prahy: Středočeská muzeum, 1982.
http://10.5.1.36:8080/search/handle/uuid:7fd45c70-2766-11e6-a344-5ef3fc9ae867
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.03.2021 21:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu