Rešovské vodopády
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak dlouhé jsou Rešovské vodopády a kolik měří nejvyšší z nich.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Rešovské vodopády na řece Huntavě se nacházejí v kaňonovité soutěsce, která je přibližně 200 metrů dlouhá a v průměru 10 metrů široká. K výšce vodopádů jsme našli několik rozdílných informací. Příručka "Nejkrásnější vodopády České republiky" uvádí, že jsou v soutěsce vyvinuty dva vodopádové stupně, oddělené pásmem peřejí a kaskád. Dolní stupeň je vysoký 9 metrů, horní, který je tvořen dvěma dílčím, na sebe navazujícími stupni, měří 2,5 metru.
Podle článku  "Vodopády severní Moravy a Slezska"  je celková výška Rešovských vodopádů 8,59 metrů a jsou tvořeny 4 stupni o výškovém rozpětí 3,14 metrů, 3,03 metry, 1,10 metrů a 1,13 metrů.  V tomto článku také naleznete nákres podélného profilu Rešovských vodopádů. Podle tohoto nákresu by délka vodopádů měla být mírně přes 35 metrů.
Další údaje uvádí článek "Rešovské vodopády", podle něhož  je hlavní vodopád, jehož skalní stupeň má výšku 10,4 metry, při dolním jihovýchodním  konci soutěsky. Nad hlavním vodopádem jsou tzv. vodopády, keré tvoří tři skalní stupně o celkové výšce kolem 7,5 metru.
Použité zdroje:
* JANOŠKA, Martin. Nejkrásnější vodopády České republiky. Praha: Academia, 2009. s. 252. ISBN 978-80-200-1779-6.
* KŘÍŽ, Vladislav. Vodopády severní Moravy a Slezska. Časopis Slezského zemského muzea. Série A, vědy přírodní. 1994, roč. 43, č. 1, s. 35-44. ISSN 0323-0627.
* CZUDEK, Tadeáš. Rešovské vodopády. Vlastivědné listy: dějiny, umění, příroda, dnešek. 1984, roč. 4, č. 2, s. 31-32.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2012 14:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu