rešeršní dotaz
Text dotazu
vytvoření (anglicky) 3 rešeršních dotazů (širší, užší, nejužší)na téma: Věk lišek v závislosti za stravě, prosím nejen
stránky, ale i klíčová slova. děkuji
Odpověď
Dobrý den, vytvoření rešeršního dotazu znamená kombinaci slov k zadanému tématu, v tomto případě slov liška, strava, věk, závislost.
Kombinaci lze dělat pomocí operátorů (Booleova algebra) "and, or, not", případně v jednotlivých systémech i za využití dalších možností jako je pravostranné rozšíření (používá se především * a ?),použití závorek, použití operátoru "near" atd. nebo použitím omezení na jazyk dokumentu, rok vydání atd. Většinou se jednotlivá omezení (protože použití operátoru znamená vždy zúžení dotazu) provádí postupně.
Příklad:
liška and strava
liška and strava and věk
(liška and strava and věk) and jazyk dokumentu: cze (většina systémů nabízí pro pole jako je jazyk dokumentu specifický prefix, např. v bázi NKC v systému Aleph to je samostatné pole nebo prefix WLN  -  Kód jazyka dokumentu)
Více o rešeršní strategii při vyhledávání informací pojednává např. článek R. Papíka, jehož plný text je dostupný prostřednictvím báze KKL (Databáze knihovnické literatury) http://sigma.nkp.cz/F Vyhledávání informací. Část 1, Umění či věda? / Richard Papík
In: Národní knihovna. -- ISSN 0862-7487. -- Roč. 12, č. 1 (2001), s. 18-25
Vyhledávání informací. Část 2, Uživatelské rozhraní a vlivy oboru "Human-computer interaction" / Richard Papík
In: Národní knihovna. -- ISSN 0862-7487. -- Roč. 12, č. 2 (2001), s. 81-90
Vyhledávání informací. Část 3, Dialogové služby světových databázových center / Richard Papík
In: Národní knihovna. -- ISSN 0862-7487. -- Roč. 13, č. 1 (2002), s. 20-30
Pro vytvoření hesel pro vyhledání je nutné dopředu vědět, jaký druh dokumentu hledám, pak jaké určit báze, které chci použít (a pak využít jejich možností při tvoření hesel).
Hesla do angličtiny nebudeme překládat, především proto, že nejsme odborníky na tuto problematiku a k překladu bychom použili běžnou angličtinu.
Domníváme se, že použitím latinského názvu pro lišku obecnou - vulpes vulpes
- rozhodně nic nezkazíte, při zadání do rozhraní google.com se objeví u tohoto termínu i anglický název red fox.
Doporučujeme Vám pro odbornou terminologii kontaktovat odbornou knihovnu, např.
Česká zemědělská univerzita v Praze - Fakulta lesnická a dřevařská v Kostelci n.Č.L. - knihovna http://kostelec.czu.cz Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně - knihovna http://www.mendelu.cz/knihovna/index.html
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu