Rešerše zdrojů na dané téma
Text dotazu
Dobrý den žádám o rešerši zdrojů na téma "Tresty jako výchovný prostředek pedagogů u dětí školního věku", prosím o zaslání českých a anglických zdrojů a případně odkazy na výzkumy u zadaného tématu.
Odpověď
Dobrý den,
rešerše patří mezi placené služby a je účtována 80 Kč za každou, i započatou 1/2h práce rešeršéra. Pokud byste si tedy přála vyhotovit kompletní rešerši, tj. seznam literatury na dané téma, můžete využít formulář na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/res. Více informací o rešeršních službách naleznete na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Prostřednictvím služby Ptejte se knihovny Vám můžeme dát přehled zdrojů, ve kterých si můžete dohledat vhodnou literaturu a ukázkou příklady této literatury.
Jedním ze základních zdrojů jsou katalogy volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Pro monografie jsou nejvhodnější katalog Národní knihovny ČR a Souborný katalog ČR (obsahuje záznamy titulů z většiny českých knihoven). Níže Vám uvádíme některé dohledané knihy ze Souborného katalogu ČR:
* ČAPEK, Robert. Odměny a tresty ve školní praxi: kázeňské strategie, zásady odměňování a trestání, hodnocení a klasifikace, podpora a motivace žáků. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2014. 186 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-4639-5.
* KŘOUSTEK, Antonín a VYHNANOVSKÁ, Marie. Trestně právní minimum pro pedagogy při řešení rizikového chování žáků. 1. vyd. Jihlava: Kraj Vysočina, 2012. 53 s. ISBN 978-80-87521-08-3.
* CANGELOSI, James S. Strategie řízení třídy: jak získat a udržet spolupráci žáků při výuce. Překlad Milan Koldinský. Vyd. 3. Praha: Portál, 2000, C1994. 289 s. Pedagogická praxe. ISBN 80-7178-406-0.
* BÁRTLOVÁ, Kamila. Povzbuzení, pochvala, napomenutí a trest při výchově ve škole a v rodině. Třebíč: [s.n.], 1962. 29 s. Pedagogické čtení.
V Souborném katalogu můžete také nalézt záznamy některých vysokoškolských prací, z nichž část je online k dispozici a v katalogu naleznete prolink na plný text:
* ŽÁKOVÁ, Marie. Odměna a trest ve výchovně- vzdělávací práci učitele [rukopis]. 2007. 88 l. - diplomová práce, Masarykova univerzita, Katedra pedagogiky
* PRECLÍKOVÁ, Hana. Systém odměn a trestů na základní škole a základní škole praktické [rukopis]. 2006. 128 l. - diplomová práce, Masarykova univerzita, Katedra speciální pedagogiky
Dále na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ naleznete katalog ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících od r. 1991. Příkladem uvádíme:
* PRESOVÁ, Jana. Po dobrém nebo po zlém?: k otázkám hodnocení chování žáků základních škol. Komenský: časopis pro učitele základní školy, 2012, 137(2), s. 21-25. ISSN 0323-0449. Dostupné také z: http://katedry.ped.muni.cz/pedagogika/wp-content/uploads/sites/17/2014/10/komensky_02_12.pdf.
* KOLÁŘ, Jan. Poškozuje škola své žáky?. Učitelské noviny, 1997, 100(35), s. 13. ISSN 0139-5718.
* MERTIN, Václav. Školství, tělesné tresty a role pedagogů. Mladá fronta Dnes, 1995, 6(282), s. 12. ISSN 1210-1168.
* ŘÍČAN, Pavel. Může pedagog vychovávat s rákoskou v ruce?. Mladá fronta Dnes, 1995, 6(276), s. 12. ISSN 1210-1168.
* MAHDALÍČKOVÁ, Jana. Trestní odpovědnost pedagogů. Řízení školy: odborný měsíčník pro ředitele škol, 2015, 12(4), s. 19-21. ISSN 1214-8679.
Pro uživatele NK ČR také předplácíme zahraniční licencované online databáze, ve kterých lze dohledat články z odborných zahraničních periodik. Seznam těchto zdrojů naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Pokud nejste naším uživatelem a k těmto databázím nemáte přístup, zkuste se zeptat ve Vaší knihovně, ideálně vysokoškolské pokud jste student/-ka, tyto databáze by měla knihovna také nabízet. My jsme využili multioborovou databází Academic Search Complete:
* SHMUELI, B. CORPORAL PUNISHMENT IN THE EDUCATIONAL SYSTEM VERSUS CORPORAL PUNISHMENT BY PARENTS: A COMPARATIVE VIEW. Law & Contemporary Problems. 73, 2, 281-320, 2010. ISSN: 00239186.
* RAMEY, DM. THE INFLUENCE OF EARLY SCHOOL PUNISHMENT AND THERAPY/MEDICATION ON SOCIAL CONTROL EXPERIENCES DURING YOUNG ADULTHOOD. Criminology. 54, 1, 113-141, Feb. 2016. ISSN: 00111384.
* GARRISON, T. From Parent to Protector: The History of Corporal Punishment in American Public Schools. Journal of Contemporary Legal Issues. 16, 1, 115-119, Apr. 2007. ISSN: 08965595.
* ALI, A; MIRZA, MS; RAUF, M. The Impact of Positive and Negative Attitude of Teachers towards Corporal Punishment on Students' Achievement in Mathematics. Dialogue (1819-6462). 10, 2, 182-188, Apr. 2015. ISSN: 18196462.
* GOVENDER, DS; SOOKRAJH, R. 'Being hit was normal': teachers' (un)changing perceptions of discipline and corporal punishment. South African Journal of Education. 34, 2, 1-17, Feb. 2014. ISSN: 02560100.
* COHEN, JH; AMIDON, EJ. Reward and Punishment Histories: A Way of Predicting Teaching Style?. Journal of Educational Research. 97, 5, 269-277, May 2004. ISSN: 00220671.
Kromě výše uvedených zdrojů můžete dále využít Jednotnou informační bránu (http://www.jib.cz/), katalog Pedagogické knihovny J. A. Komenského (http://www.npmk.cz/knihovna) či databázi ERIC (http://eric.ed.gov/) obsahující literaturu z oblasti pedagogiky, výchovy, vzdělávání apod.
Jako klíčová slova pro vyhledávání jsme využili pedagog, učitel, škola, výchova, trest atd.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu