rešerše
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o pomoc mám zájem o původní rumunskou literaturu, ale netuším na jaký zahraniční či český knihovní katalog se obrátit.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud hledáte české překlady rumunské beletrie, pak můžete využít katalog NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc). V  Rozšířeném hledání můžete zadat následující dotaz:
* z rozbalovacího menu vyberte "Kód jazyka dokumentu": cze
* z rozbalovacího menu vyberte "Kód jazyka originálu": rum Vyhledávání můžete omezit i na typ dokumentu pokud z v poli Druh dokumentu vyberete z nabídky volbu Knihy.
Výsledkem vyhledávání je 317 záznamů knih přeložených z rumunštiny do češtiny. Kromě překladů beletrie se zde mohou samozřejmě vyskytnout i např. sborníky z konferencí, kde je jeden příspěvek v češtině a zbývající v rumunštině či odborná literatura. Takto formulovaný dotaz bohužel nepostihne knihy, jejichž autory jsou Rumuni, nicméně překlad byl udělán např. z francouzské verze případně kniha již v originále vyšla v jiném jazyce než v rumunštině. Do výsledků se také nedostanou záznamy starších publikací, které ještě neobsahují všechny údaje, např. informaci o jazyku, z něhož bylo dílo do češtiny přeloženo.
Druhá cesta může vést přes Tematickou mapu fondů NK ČR (http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konsp-nkc), ta postihuje dokumenty vydané cca od roku 1995.  Zde si můžete vybrat kategorii "25 - Beletrie", v dalším kroku vyberete "Románské literatury" v rozbalovátku "Provenience" zvolíte buď možnost Domácí (tj. knihy vydané v ČR) nebo Zahraniční (tj. knihy vydané mimo ČR). U volby Domácí je výsledkem 85 záznamů, kde jsou mimo jiné i překlady rumunské beletrie společně s překlady beletrie z dalších románských jazyků.
Obdobná je práce s Tematickými autoritami online (http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=portal). I zde si vyberete "25 - Beletrie", v dalším kroku "Románské literatury". Zobrazí se Vám seznam tematických autorit k románské literatuře, mimo jiné i rumunská literatura, rumunský román atd. Kliknutím na ikonu se třemi šipkami se zobrazí záznamy knih, u nichž byla příslušná tematická autorita použita pro popis obsahu knihy. I v případe Tematických autorit online je vyhledávání zaměřeno spíše na novější literaturu.
Všechny uvedené způsoby hledání mají bohužel svá úskalí. Podrobnou bibliografii překladů z rumunštiny do češtiny najdete v knize Libuše Valentové. Národní knihovna v roce 2008 zpracovávala rešerši "Vnímání rumunské literatury v českém kulturní prostředí od začátku 20. století do dneška". Rešerši máme k dispozici, tj. pokud byste hledala i tento typ zdrojů, rešerši by bylo možné využít.
• VALENTOVÁ, Libuše. Překlady z rumunské literatury do češtiny (1900-1991) = Traduceri din literatura română în limba cehă (1900-1991). 1. vyd. Praha: L. Valentová, 1992. 65 s.
• Rumunská literatura v českých překladech 1945-1972: Bibliografický soupis krásné literatury a literatury pro děti a mládež. Praha: SNTL, 1974. 23 s.
Pro další orientaci by Vám také mohla posloužit Databáze uměleckého překladu od roku 1945 - http://databaze.obecprekladatelu.cz/databaze/ZZJO/JOrumunska.htm.
Pokud hledáte spíše rumunskou krásnou literaturu v rumunštině, v katalogu NK ČR můžete opět využít Tematickou mapu fondu (http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konsp-nkc). Cesta bude velmi obdobná, tj. vyberete kategorii "25 - Beletrie", v dalším kroku "Románské literatury" v rozbalovátku "Provenience" zvolíte možnost Zahraniční. Výsledkem je 345 záznamů, které ještě můžete Zpřesnit (funkce Zpřesnit v horní navigační liště) a pomocí pole Jazyk dokumentu zpřesnit na rumunštinu (zkratka rum). Ve výledcích je 269 záznamů.  Využít můžete i Tematické  autority online (http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=portal). Problémem v případě Národní knihovny bude, že v současné době je část dokumentů vzhledem k rekonstrukci dlouhodobě nedostupná a bohužel se to týká i zahraničních dokumentů. Konkrétní informaci najdete vždy u záznamu dokumentu v katalogu pod ikonou Exempláře. Podmínkou výpůjčky je průkaz čtenáře, http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/stat-se-ctenarem.
Vyzkoušet můžete i Souborný katalog ČR (http://skc.nkp.cz), nicméně zde už jsou možnosti podobného typu hledání omezenější. Opět zde můžete hledat v Rozšířeném hledání podle jazyku dokumentu (rum) a zpřesnit pouze na knihy, nicméně i tak záznamů vychází velmi mnoho. V Souborném katalogu ČR není možné použít tematickou mapu fondu vzhledem k tomu, že jde o záznamy z různých knihoven. Pokud však víte, kteří autoři Vás zajímají, můžete Souborný katalog ČR prohledávat podle jmen jednotlivých spisovatelů.
Pátrat můžete i ve fondech vysokoškolských knihoven univerzit, na nichž se vyučují románské jazyky. Např. v Centrálním katalogu Univerzity Karlovy (http://ckis.cuni.cz, vyhledávání "Z více polí" > jazyk dokumentu rum, dotaz můžete zpřesnit pomocí hledání ve všech polích, dotaz román? or beletri? or próza)  se zdá být poměrně hodně knih v rumunštině (próza, poezie), podmínky výpůjčky samozřejmě závisí vždy na podmínkách konkrétní  knihovny.
Zajímavé by pro Vás mohly být i stránky Rumunského kulturního institutu v Praze (http://icr.ro/praga/literatura/cs). Na http://editura.liternet.ro/catalog jsou volně k dispozici texty v rumunštině, více informací naleznete v češtině na http://icr.ro/praga/liternet-iliteratura/cs.  Starší digitalizované dokumenty v rumunštině můžete najít na portálu Europeana (https://www.europeana.eu/portal/cs/search?q=europeana_collectionName%3A9200375*)  nebo můžete využít přímo digitální knihovnu Rumunské národní knihovny (http://digitool.bibnat.ro/R) , nicméně vzhledem k autorským právům zde budou volně přístupné jen starší dokumenty.
Pokud byste mohl Váš dotaz více upřesnit, pokusili bychom se doplnit další informace či odkazy na vhodné zdroje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2017 14:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu