Rešení velké hospodárské krize ve Španelsku
Text dotazu
Dobrý den, velká hospodářská krize 30. let 20. století zasáhla též Španělsko. Chtěl bych se prosím zeptat, jak se Španělsko snažilo krizi řešit a jaká byla úspěšnost jeho snažení.
Odpověď
Dobrý den,
nepodarilo se nam bohuzel nalezt kratsi souvisly text, ktery by jednoznacne popisoval reseni a uspesnost provedenych opatreni svetove hospodarske krize ve Spanelsku. Muzeme Vam nabidnout pouze tyto velmi strucne informace: Svetova hospodarska krize zasahla Spanelsko za druhe republiky, kdy prevazovalo zemedelstvi nad prumyslem a obchodem, prevladala velmi nizka zivotni uroven venkovskeho obyvatelstva, nevyhovujici struktura financniho systemu a trvale deficitni obchodni bilance. Vlivem krize doslo k velkemu upadku v hornictvi, prumyslu a zemedelskem exportu a se vzrustem produktivni populace, vznikala obrovska nezamestnanost. Vznikle problemy, zejmena na venkove, se vlada snazila resit agrarni reformou, avsak neuspesne. Socialni nepokoje, politicka nestabilita a vnitrni rozpolcenost statu nakonec vedly ke spanelske obcanske valce.
Pro podrobnejsi informace o teto problematice byste mohl vyuzit nasledujici prameny:
ARTETA, Antonio Ulbieto a kol. Dejiny Spanelska. Praha: Nakladatelstvi Lidove noviny, 1995. ISBN 80-7106-117-4.
BARTOS, Lubomir. Dejiny a kultura Spanelska. Brno: Masarykova univerzita, 1998. ISBN 80-210-1968-9.
CARR, Raymond. Spain, 1808-1975. Oxford : Clarendon Press, 1983.
Vsechny vyse zminene publikace ma Narodni knihovna CR ve svem fondu. V dalsim patrani by Vam mohl pomoci i Historicky ustav Akademie ved CR, http://www.hiu.cas.cz/ , Knihovna Ustavu ibero-americkych studii na Filozoficke fakulte UK, http://sias.ff.cuni.cz/cz/knihovna.php nebo Ustav svetovych dejin FF UK, http://usd.ff.cuni.cz/ .
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu