repatriace a hotel Padovec / Padowetz, koncentrační tábor Papenburg
Text dotazu
Dobrý den,
po válce se mnoho lidí z koncentračních táborů navracelo zpět do Československa. Jak jejich návrat zpět do "normálního" života probíhal? Kde byli ubytováni, jaká péče (a kým) jim byla poskytnuta? Na Wikipedii jsem nalezl palác Padowetz v Brně, předpokládám ale, že to nebylo jediné místo určené pro pomoc repatriantům. Existují nějaké odhady, jaký byl v hotelu Padovec (ale i jinde) "nával" a jak se to řešilo (omezená doba pobytu)? Kolika lidem se návrat podařil a jak je okolí přijímalo? Existují nějaké seznamy navrátilců z koncentračních táborů?
Koncentrační tábor Papenburg: kolik zde bylo uvězněno lidí z Československa? Existuje nějaká knížka, zachycující vzpomínky (nejlépe lidí z Československa) na tento koncentrační tábor?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud jde o tábor Papenburg, v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze,  nalezli jsme následující záznam o knize (signatura  13 F 002118/No.09 ) :
[Č.záznamu: 000948558]
Konzentrationslager : ein Appell an das Gewissen der Welt : ein Buch der Greuel : die Opfer klagen an : Dachau - Brandenburg - Papenburg - Königstein - Lichtenburg - Colditz - Sachsenburg - Moringen-Hohnstein-Reichenbach-Sonnenburg. -- Karlsbad : Verlagsanstalt Graphia, 1934. -- 254 stran, 8 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace, portréty ; 23 cm
Ohledně literatury k osudům lidí, kteří se navrátili z koncentračních táborů doporučujeme následující publikace :
[Č.záznamu: 000031938]
Osvobození Sovětskou armádou 1945 - začátek nové etapy historického vývoje Československa : sborník studií, úvah a sdělení z mezin. věd. sympozia Ústavu čs. a světových dějin ČSAV v Praze a Ústavu marxismu-leninismu VUT v Brně, Brno 22. dubna 1985 / k vyd. připravili a uspoř. Václav Peša a Miloslav Laichman. -- Praha : Ústav československých a světových dějin ČSAV ; Brno : Ústav marxismu-leninismu VUT, 1986. -- 462 s. ; 20 cm
[Č.záznamu: 002697394]
Postwar Jewish displacement and rebirth : 1945-1967 / edited by Françoise S. Ouzan and Manfred Gerstenfeld. -- Leiden ; Boston : Brill, [2014], ©2014. -- ix, 223 stran : ilustrace ; 25 cm
[Č.záznamu: 001035192]
Historie Židů v Čechách a na Moravě / Tomáš Pěkný. -- 2., přeprac. a rozš. vyd.. -- Praha : Sefer, 2001. -- 702 s. ; 21 cm
[Č.záznamu: 002841174]
Židovské identity v Československu před 2. světovou válkou a po ní / Michaela Peroutková. -- První vydání. -- Praha : Libri, 2016. -- 257 stran ; 21 cm
[Č.záznamu: 000670129]
Druhá světová válka : Přehled událostí s hlediska československého / PhDr. František Kurfürst. -- V Praze : Šolc a Šimáček, 1947. -- 206-[VIII] s. : [XV] s. obr. příl.-12 mp. ; 8°
[Č.záznamu: 002794639]
Návraty : poválečná rekonstrukce židovských komunit v zemích středovýchodní, jihovýchodní a východní Evropy / Kateřina Králová, Hana Kubátová (edd.). -- Vydání první. -- V Praze : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2016. -- 385 stran ; 24 cm
Doporučené zdroje :
http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_domu&load=117
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%A1c_Padowetz
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDid%C3%A9_v_%C4%8Cesku
Předpokládáme, že nejvíce informací  k Vašim dotazům je možné získat  v knihovně Židovského muzea, https://www.jewishmuseum.cz/informace/navstivte-nas-rozcestnik/knihovna/sluzby-knihovny/
a v knihovně památníku Terezín,  https://www.pamatnik-terezin.cz/knihovnaTerezín,
a dále v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, resp. knihovna AV ČR, https://www.lib.cas.cz/sluzby/konzultace-a-poskytovani-informaci/.
Doporučené odkazy :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhlazovac%C3%AD_t%C3%A1bory_nacistick%C3%A9ho_N%C4%9Bmecka
http://www.zlocinynacismu.estranky.cz/clanky/ss-v-akci---dokumenty-o-zlocinech-ss---6.-cast.html
http://www.terezinstudies.cz/export/sites/terezinstudies/sys/galerie-download/jom_ha_soa_brozura_2015.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.08.2017 15:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu