renta dragouna
Text dotazu
Dny dobré,
pokud někdo v r. 1875 po 13 letech služby jako dragoun obdržel "Propuštění z obrany zemské"
když 1864 táhl proti Dánsku a 1866 Prusku
kromě práva nosit medaili památní 1864 a válečnou
vázal se k tomuto i nějaký hmotný požitek jako je renta - výsluha
či odměna jednorázová ?
děkuji
K III.
Odpověď
Dobrý den,
v případě zmíněných pamětních medailí k tažením v roce 1864, popř. 1866 se jedná o tzv. Erinnerungskreuz a. d. Feldzug 1864 in Dänemark, respektive pravděpodobně Prager Bürgermedaille Für Freiw. v. J. 1866, nebo Denkmünze an die Tiroler Landesverteidigung vom Jahre 1866. Tyto pamětní medaile byly na základě příslušného předpisu majetkem vyznamenaného, které s sebou ale nenesly žádné další hmotné výhody. Vzhledem k uvedenému roku 1875 také propuštěný nenabýval nároku na rentu, ani jednorázovou odměnu, neboť rakouské zákonodárství zavedlo příslušná zákonná opatření ve věci sociálního zabezpečení v prvotní formě teprve v letech 1883-1888. Spolu s Bismarckovými reformami v této oblasti v roce 1883-1884 se jednalo o nejranější podoby zákonů ve věcech sociálních.
Použité zdroje
MICHETSCHLÄGER, Heinrich F. Das Ordensbuch der gewesenen Österreichisch-Ungarischen Monarchie : Orden, Kreuze, Ehrenzeichen, Medaillen, Denkmünzen, Dienstzeichen, Matrikelzeichen, Amtsabzeichen etz. 1. Aufl. Wien : Kriegsfürsorgeamt des Liquidierenden K. u k. Kriegsministeriums, 1918-1919. 40 s., [26] l.
PHILIPPOFF, Eva. Die Doppelmonarchie Österreich-Ungarn: Ein politisches Lesebuch, 1867-1918. Villeneueve-d' Ascq: Presses universitaires du Septentrion, 2002. ISBN 2-85939-739-6
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2017 16:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu