Reliéfy Františka Roitha nad vchodem do Komerční banky na Václavském náměstí
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, co symbolizují ženy (ve dvojicích bo obou stranách) na reliéfu Františka Roitha nad vchodem do Komerční banky na Václavském náměstí.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dostupné publikace, které uvádějí stavbu bývalého Poštovního šekového úřadu, dnes Komerční banky, na Václavském náměstí od architekta Františka Roitha, se zmiňují pouze o dvou  figurálních reliéfech nad vstupem do budovy a emblému České republiky ve štítu budovy. Symbolika reliéfů zde ovšem není bohužel podrobněji vysvětlena.
"Průčelí velkorysé formy, důraz položen na hl. portál s figurálním reliéfem, ve štítu hlavní fasády do Václavského nám. v kameni tesaný emblém republiky."
zdroj: BAŤKOVÁ, Růžena, ed. a kol. Umělecké památky Prahy. Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady (Praha 1). Vyd. 1. Praha: Academia, 1998. 839 s. ISBN 80-200-0627-3.
Předpokládáme však, že reliéfy souvisejí se státností a vznikem naší republiky, podobně jako emblém lva ve štítu budovy.
Na reliéfu vlevo drží ženská postava kaduceus (http://www.kaduceus.cz/online/poznani/13/co-je-to-kaduceus.aspx - symbol obrody) a druhá žena lipové listy (listy českého národního stromu). Za postavami stojí český lev, symbol české státnosti. Druhý reliéf vpravo pravděpodobně symbolizuje spojení (ruce propletené stuhou), přátelství a mír (holubice za hlavami žen). Náš výklad je ovšem založen pouze na symbolice objektů, které jsou na reliéfu znázorněny. Přesný výklad by Vám poskytl odborník v oblasti výtvarného umění a architektury.
Použité zdroje
POCHE, Emanuel a JANÁČEK, Josef. Prahou krok za krokem: uměleckohistorický průvodce městem. 3., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Paseka, 2001. 533 s. ISBN 80-7185-373-9.
FIALA, Miloš. Václavské náměstí v proměnách času. Vyd. 1. Česká Kamenice: PolArt, 2009. 261 s. ISBN 978-80-87286-01-2.
ZIKMUND-LENDER, Ladislav. Ochránkyně pražských ulic. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 195 s. ISBN 978-80-204-1807-4.
BAŤKOVÁ, Růžena, ed. a kol. Umělecké památky Prahy. Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady (Praha 1). Vyd. 1. Praha: Academia, 1998. 839 s. ISBN 80-200-0627-3.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.08.2016 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu