relé
Text dotazu
Zdravím, potřeboval bych stručnější a rozsáhlejší informace o takzvaném "relé", než lze nalézt ve wikipedii.
díky
Odpověď
Dobrý den,
Děkujeme Vám za využití služby „Ptejte se knihovny“ a Váš dotaz.
Vaše odpověď je snadno dohledatelná v Technickém slovníku naučném.
Takže vězte, že Relé je elektromechanická součástka složená s elektromagnetu a jednoho či několika kontaktů, z nichž některé jsou zapínací nebo vypínací (kontaktní svazek). Ovládá se spínacím stejnosměrným nebo střídavým proudem, který vyvolá přitažení kotvy elektromagnetu nebo změnu polohy trvalého magnetu. Tím se sepnou spínací kontakty a rozepnou vypínací kontakty. Spínáním a vypínáním se spínají nebo vypínají elektrické proudy ovládaných elektrických obvodů. Elektrický proud spínaných obvodů je podstatně větší než ovládací proud relé. Relé plní radu funkcí, jsou např. ochranná relé nadproudová, přepěťová, podpěťová, wattmetrická. Poprvé bylo použito roku 1837 v telegrafii k zapínání silného elektrického proudu místní baterie v rytmu slabého elektrického proudu telegrafních signálů.
Zdroj: Technický slovník naučný
. 7. svazek, R-Š. 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 2004. ISBN 80-86044-25-4.
Jiná definice z technického slovníku nám pak říká, že tzv. slaboproudové relé se v principu sestává ze železného jádra, na nějž je nastrčena cívka s opředeným drátem a kotvy z měkkého železa, které vlivem proudu do cívky přicházejícího nebo přerušením proudu v cívce obíhajícího, se přitáhne nebo odskočí, čímž uzavře nebo rozpojí různé proudové okruhy a to dotekem příslušného kontaktu.
Více informací si můžete dohledat v:
TEYSSLER, Vladimír. Technický slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie věd technických. 1. vyd. Praha : Borský a Šulc, 1935.
Oba slovníky máme dostupné v Národní technické knihovně.
Schematické znázornění pak naleznete pod tímto odkazem: http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/298-elektromagneticke-rele.
Příjemné Velikonoce přeje,
Marek Janik
Použité zdroje
1) Technický slovník naučný. 7. svazek, R-Š. 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 2004. ISBN 80-86044-25-4.
2) TEYSSLER, Vladimír. Technický slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie věd technických. 1. vyd. Praha : Borský a Šulc, 1935.
3) REICHL, Jaroslav a Martin VŠETIČKA. Encyklopedie fyziky [online]. 2006 [cit. 3. duben 2015]. Dostupné z: http://fyzika.jreichl.com/[…]/298-elektromagneticke-rele
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
02.04.2015 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu