relaxace
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco o relaxaci z psychologického hlediska a nějaké praktiky Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, relaxaci se věnuje poměrně velké množství knih i článků, velmi často je zde relaxace spojována se stresem a psychohygienou.
Z Elektronického katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme vybrali následující knihy:
* PLEVOVÁ, Irena ; PUGNEROVÁ, Michaela ; URBANOVSKÁ, Eva. Olomouc : Univerzita Palackého, 2000. ii, 67 s. ISBN 80-244-0164-9. (obsahuje např.: Jacobsonova progresivní relaxace, autogenní trénink J.H.Schultze, Bensonova relaxační metoda, Ostův nácvik relaxace, relaxace a jóga, relaxace pomocí přístrojové techniky)
* NEŠPOR, Karel. Uvolněně a s přehledem : relaxace a meditace pro moderního člověka. Praha : Grada Publishing, 1998. 95 s. ISBN 80-7169-652-8. (obsahuje např.: relaxace v józe, autogenní trénink, buddhistická meditace, biofeedback, Bensonova relaxační odpověď)
* POHLER, Gerald. Relaxace a zdolávání stredu : praktický úvod do relaxačních metod. Praha : Ivo Železný, 1995. 117 s. ISBN 80-237-2401-0. (obsahuje např.:  Autogenní trénink, relaxační trénink podle Jacobsona, Bioenergetické relaxační cvičení, relaxace zaměřená na dech, hathajóga, relaxační a imaginační metoda podle Simona, relaxace meditací, relaxace biofeedbackem)
* WILSON, Paul. Základní kniha relaxačních technik : bezprostřední klid. Olomouc : Votobia, 1997. 330 s. ISBN 80-7198-274-1.
* KRASKA-LUEDECKE, Kerstin. Nejlepší techniky proti stresu. Praha : Grada, 2007. 114 s. ISBN 978-80-247-1833-0. (obsah na http://www.grada.cz/katalog/kniha/nejlepsi-techniky-proti-stresu_4356/)
* Relaxace. Havlíčkův Brod : Fragment, 2002. 224 s. ISBN 80-7200-613-4. (obsahuje např.:  masáže, dýchání, šiatsu, meditace, vizualizace, aromaterapie, autogenní trénink, biofeedback)
* DROTÁROVÁ, Eva ; DROTÁROVÁ, Lucia. Relaxační metody : malá encyklopedie.
Praha : Epocha, 2003. 247 s. ISBN 80-86328-12-0. (obsahuje např.: relaxační postupy na základě práce s tělem, na bázi dechových cvičení, relaxačně imaginativní metody, bleskové relaxace)
Další publikace si můžete sama v bázi NKC vyhledat, ve vyhledávacím formuláři stačí zadat dotaz relaxa?, dotaz můžete v Rozšířeném vyhledávání upřesnit pomocí jazyka dokumentu, roku vydání nebo dalšími klíčovými slovy.
Obdobně je možné vyhledat články v bázi ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl).
Národní lékařská knihovna (http://www.nlk.cz) vytváří specializovanou bibliografii Bibliographia Medica Čechoslovaca, která je částečně volně dostupná na internetu (http://www.nlk.cz/nlkcz/uvod.php?id_m=114). Zde byste nalezla odborné články na téma relaxace. Z možností pro hledání v bibliografii Bibliographia Medica Čechoslovaca Vám můžeme doporučit "Vyhledávání" dokumentů zadáváním jednotlivých slov, dotaz můžete zadat např. relaxa? AND psycholo?.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 16:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu