Reklamní klub
Text dotazu
Prosim o infirmaci jaká literatura existuje a je dostupná k tématu:,,Reklamní klub československý" (v souvislosti k jeho činnosti v druhém desetiletí jeho činnosti). Jedná se zřejmě o první profesní meziválečnou organizaci. Jediné co jsem zjistila je, že klub byl založen roku 1927 v Praze a působil do roku 1949. Zkráceně byl nazýván REKLUB. Jeho členové byli např. bratři Sigmundové a Hořákové nebo Karel Solinský. Za dobu jeho působení údajně vycházeli časopisy TYP, ORO (organizace, reklama, obchod) a KOV (knižnice osob výkonnosti). Potřebovala bych proto sehnat nějaké publikace, které tento REKLUB vydal, nejlépe (pokud existují) výroční zprávy 1927 - 37, nebo cokoliv o působnosti tohoto klubu v letech 1927-1937.
Odpověď
Ve fondu NK CR se nachazi kniha
Tri roky Reklubu : 1928 : 1929 : 1930 : [Jak se Reklub narodil a rostl]. V Praze : Reklamni klub ceskoslovensky, 1931 (Grafia). 76, [I] s.  signatura: 54 K 8250
Tato kniha obsahuje nasledujici kapitoly:
Jak se Reklub narodil a rostl - s. 5-31 Zprava o cinnosti naseho klubu v roce 1930 - s. 32-35 Ucetni uzaverka za rok 1930 Reklamniho klubu ceskoslovenskeho pro valnou hromadu - s. 36-37 Poznamka k ucetni uzaverce za rok 1930 - s. 38-39 Muze reklama prispeti k zmirneni hospodarske krise? - s. 41-48 Seznam clenu Reklubu - s.49-63 Stanovy Reklamniho klubu ceskoslovenskeho - s. 64-76
Ve fondu NK CR jsou i knihy vydane Reklubem, ale v nich bohuzel nejsou uvedeny zadne informace o teto organizaci. Záznamy knih o Reklubu a knih jím vydaných podle databáze NKC (http://sigma.nkp.cz/) připojujeme v příloze.
Doporucili bychom Vam kontaktovat archivy, ve kterych mohou byt ulozeny pisemnosti Reklubu. Podle databaze Archivni fondy a sbirky v Ceske republice (http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php?lang=cs) se takoveto pisemnosti nachazi ve Statnich okresnich archivech v Tabore a ve Znojme.
1. Název fondu (sbírky): Reklamní klub československý Praha, odbočka Tábor Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Tábor Místa vzniku fondu: Tábor
Časový rozsah: 1944-1947
Metráž: 0,11 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno), 0,00 bm nezpracováno Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů. Původce fondu (sbírky): Reklamní klub československý v Praze, odbočka v
Táboře Archivní pomůcky:
PRCHLÍKOVÁ A.: REKLUB TÁBOR, 1944 - 1947. Prozatímní inventární seznam, 1994, s. 1, ev.č. 802.
2. Název fondu (sbírky): Reklamní klub československý, odbočka Znojmo Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Znojmo Místa vzniku fondu: Znojmo Časový rozsah: 1946-1949 (1950)
Metráž: 0,15 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů. Původce fondu (sbírky): Reklamní klub československý, odbočka Znojmo (užívaný název Reklub Znojmo) schválen ZNV Brno a zapsán do spolkového katastru pod číslem 39.168/46-II-12 ustavující schůze 8. 8. 1946 zánik spolku v roce 1949 (4568-26-11-1946) Archivní pomůcky:
SKLENSKÁ I.: REKLAMNÍ KLUB ČESKOSLOVENSKÝ, ODBOČKA ZNOJMO, 1946 - 1949 (1950). Inventář, 2002, s. 4, ev.č. 1588.
SKLENSKÁ I.: REKLAMNÍ KLUB ČESKOSLOVENSKÝ, ODBOČKA ZNOJMO 1946-1949 (1950).
Inventář, 2002, s. 4, ev.č. 14473.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 12:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu