Rejnička
Text dotazu
Dobrý den,
zajímala by mě etymologie slova rejnička. Prý by se mělo jednat o výraz plzeňského nářečí označující úzkou uličku. Je to pravda? A jaký je původ slova?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Dle dostupné literatury je rejnička zdrobnělina k rejna, rod ženský. Výraz pochází z nářečí.
Rejna=strouha nebo úzká hlubší cesta mezi dvěma pozemky; příčná ulička.
Dle Chodského slovníku: rejnička (ryjnička, rynička)= úzká ulička.
Použité zdroje
JINDŘICH, Jindřich a KOTAL, Josef, ed. Chodský slovník. Vyd. 1. Plzeň: Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, 2007. 383 s. ISBN 978-80-86944-17-3.
HAJŠMAN, Jan. Plzeňsko-český slovník: pročpa tudlecto řikáme?. 2. doplněné vydání. Plzeň: Starý most, 2022. 189 s. ISBN 978-80-7640-031-3.
ČESKÁ AKADEMIE VĚD A UMĚNÍ. Příruční slovník jazyka českého. Díl IV. Část 2., Průsvitněti-Ř. V Praze: Státní nakladatelství, 1944-1948. xiv, 1171 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
19.12.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu