registrace v NK ČR
Text dotazu
Dobrý den.
Mám Prahu daleko a na studování v knihovně teď jediný den. Bez registrace
ale nemohu knihy objednávat. Mohla bych se nějak registrovat předběžně, na
dálku, abych tam mohla mít knihy připravené teď na středu?
Odpověď
Dobrý den,
v Národní knihovně ČR zatím bohužel není možné vytvořit si předběžnou registraci s možností objednání knih předem a až následně se registrovat (blíže o podmínkách registrace na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98) .
Zadání požadavku na výpůjčku (do studovny) dosud neregistrovanému čtenáři umožňují pouze naskenované lístkové katalogy Katif (http://katif.nkp.cz),  které obsahují záznamy knih a periodik vydaných před r. 1995. Dokumenty s vydáním po r. 1995 mají záznamy pouze v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) , pro jejichž objednání katalog vyžaduje identifikační údaje čtenářského průkazu.
Na výše zmíněné stránce Katif, v záložce Katalogy naleznete všechny dostupné naskenované katalogy; jsou zpřístupněny pouze v režimu prohlížení, není v nich možné vyhledávat. Podle typu dokumentu a roku vydání zvolte některý z nabízených katalogů, pravděpodobně využijete Generální katalog I, II nebo III. Generální katalog I obsahuje záznamy veškeré literatury z fondu NK ČR od r. 1501 do r. 1950 včetně, mimo rukopisů, prvotisků, drobných tisků, grafiky a historických map. Generální katalog II zahrnuje monografie vydané od r. 1951 do r. 1995, Generální katalog III potom periodicky vycházející dokumenty vydané do r. 1995. Kliknutím na název katalogu vždy získáte stručné informace o jeho obsahu, po levé straně už jsou k dispozici abecedně řazené skříně a zásuvky. Lístky jsou řazeny podle příjmení autora, v případě, že dokument autora nemá, pak ve většině případů podle prvního podstatného jména z názvu dokumentu. Věnujte, prosím, pozornost popisu speciálního řazení katalogu (odkaz je k dispozici vždy pod popisem obsahu konkrétního katalogu).
Požadované dokumenty je možné objednat k prezenčnímu studiu do studovny prostřednictvím odkazu Objednat titul v horní liště. Pokud v objednávce vyplníte i svoji e-mailovou adresu, budete o průběhu jejího vyřízení a připravení dokumentů ve studovně předem informována. Pro vyzvednutí dokumentů ve studovně je již čtenářský průkaz nezbytný.
Expedice dokumentů uložených ve skladišti v Klementinu trvá zpravidla 2 hodiny, dokumenty uložené v depozitáři Hostivař (zejména cizojazyčné dokumenty) jsou expedovány následující pracovní den po 12. hodině.
Máte-li zájem studovat dokumenty vydané po r. 1995, jejichž záznamy s možností objednávky se nacházejí pouze v elektronickém katalogu NK ČR, můžete zkusit požádat vedoucího Oddělení studoven (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_odd_stud.htm) , RSDr. Zdeňka Matušíka, (tel.: 221 663 208, případně další linky 234,146,242, 236 ; email: Zdenek.Matusik@nkp.cz) , zda by nebylo výjimečně možné pro Vás požadované knihy připravit na konkrétní den předem. Je však třeba vzít v úvahu, že kolegové ze studoven mohou být značně pracovně vytížení a jednalo by se z jejich strany o projev dobré vůle.
Pro získání podrobnějších informací o službách a zdrojích NK ČR můžete kromě výše uvedené stránky (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98)  využít především záložky Služby a Katalogy a databáze na hlavní stránce Národní knihovny ČR - http://www.nkp.cz.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2010 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu