Regionální název pokrmu - Litické knedlíky

Text dotazu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující věc. Objevil jsem ve staré kuchařce Sandtnerce název Litické knedlíky, v životě jsem o nich neslyšel a kupodivu je o tomto pokrmu plno zmínek na internetu. Dalo by se zjistit, odkud název pochází? Litice jsou v ČR trojí a v mém bydlišti a rodišti Liticích (Plzeň) o tomto názvu jídla není nic známo. Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

v dostupných zdrojích jsme nenalezli podrobnosti o názvu uvedeného pokrmu či jeho vzniku.

Podle dohledaných výskytů se ale pravděpodobně bude jednat o jídlo spjaté s určitým krajem, recept jsme nalezli mj. v publikaci Pokrmy v regionálních kuchyních (1992, s. 73). Předpis na přípravu litického knedlíku se nachází také v souboru Kuchyně staré Šumavy (2008, s. 99). „Litický knedlík“ je nicméně zařazen i v řadě dalších kuchařek, zpravidla v oddílu tzv. příkrmů (= příloh), tedy se mohl z krajových kuchyní rozšířit na celé naše území. Nalézáme jej v Praktické kuchařce M. D. Rettigové, v Kuchařské knize vydávané opakovaně koncem 19. století Českou školou kuchařskou nebo například v kuchařce Malá hospodyňka (…) podepsané Annou Drůbkovou (1902). Jednotlivé recepty se v některých detailech, ať již ingrediencích nebo postupu, liší. V poslední jmenované kuchařce A. Drůbkové je tento knedlík zapsán mezi vánočními recepty, a to jako příloha ke kaprovi načerno.

Pro Váš případný další výzkum názvu pokrmu doporučujeme kontaktovat příslušné regionální muzeum (např. Národopisné oddělení v Západočeském muzeu v Plzni, https://www.zcm.cz/kontakty/dle-pracoviste), anebo některého z odborníků na historii stravování a gastronomii u nás – např. doc. PhDr. Martina France, Ph.D. z Oddělení dějin Akademie věd ČR (kontakt: https://www.mua.cas.cz/cs/lide/detail-franc).

Použité zdroje

DRŮBKOVÁ, Anna. Mladá hospodyňka: kniha kuchařská, obsahující osvědčené předpisy pro přípravu jídel ku rozličným příležitostem dle doby denní a období ročních. V Praze: nákladem vlastním, [1902?], s. 44. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:33347086-c33a-4098-aaf9-86ea5ba07359

JANKŮ-SANDTNEROVÁ, Marie. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním: všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. V Praze: Československá grafická Unie, 1937, s. 203. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:9c184097-24b8-4a48-8b58-5401852efd03

Kuchařská kniha: sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. V Praze: F. Šimáček, 1897, s. 242. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1b920410-ed8b-11e6-8d33-005056825209

MALOVICKÝ, Václav. Kuchyně staré Šumavy: staré i novější receptury a mnohé další čtení o Šumavě a Pošumaví. Praha: VM, 2008, s. 99.

VAŠÁK, Jaroslav. Pokrmy v regionálních kuchyních. Bučovice: RO-TO-M, 1992, s. 73.

Obor

Antropologie, etnografie

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

10.01.2025 21:18

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu