-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující věc. Objevil jsem ve staré kuchařce Sandtnerce název Litické knedlíky, v životě jsem o nich neslyšel a kupodivu je o tomto pokrmu plno zmínek na internetu. Dalo by se zjistit, odkud název pochází? Litice jsou v ČR trojí a v mém bydlišti a rodišti Liticích (Plzeň) o tomto názvu jídla není nic známo. Děkuji.
Dobrý den,
v dostupných zdrojích jsme nenalezli podrobnosti o názvu uvedeného pokrmu či jeho vzniku.
Podle dohledaných výskytů se ale pravděpodobně bude jednat o jídlo spjaté s určitým krajem, recept jsme nalezli mj. v publikaci Pokrmy v regionálních kuchyních (1992, s. 73). Předpis na přípravu litického knedlíku se nachází také v souboru Kuchyně staré Šumavy (2008, s. 99). „Litický knedlík“ je nicméně zařazen i v řadě dalších kuchařek, zpravidla v oddílu tzv. příkrmů (= příloh), tedy se mohl z krajových kuchyní rozšířit na celé naše území. Nalézáme jej v Praktické kuchařce M. D. Rettigové, v Kuchařské knize vydávané opakovaně koncem 19. století Českou školou kuchařskou nebo například v kuchařce Malá hospodyňka (…) podepsané Annou Drůbkovou (1902). Jednotlivé recepty se v některých detailech, ať již ingrediencích nebo postupu, liší. V poslední jmenované kuchařce A. Drůbkové je tento knedlík zapsán mezi vánočními recepty, a to jako příloha ke kaprovi načerno.
Pro Váš případný další výzkum názvu pokrmu doporučujeme kontaktovat příslušné regionální muzeum (např. Národopisné oddělení v Západočeském muzeu v Plzni, https://www.zcm.cz/kontakty/dle-pracoviste), anebo některého z odborníků na historii stravování a gastronomii u nás – např. doc. PhDr. Martina France, Ph.D. z Oddělení dějin Akademie věd ČR (kontakt: https://www.mua.cas.cz/cs/lide/detail-franc).
DRŮBKOVÁ, Anna. Mladá hospodyňka: kniha kuchařská, obsahující osvědčené předpisy pro přípravu jídel ku rozličným příležitostem dle doby denní a období ročních. V Praze: nákladem vlastním, [1902?], s. 44. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:33347086-c33a-4098-aaf9-86ea5ba07359
JANKŮ-SANDTNEROVÁ, Marie. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním: všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. V Praze: Československá grafická Unie, 1937, s. 203. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:9c184097-24b8-4a48-8b58-5401852efd03
Kuchařská kniha: sbírka vyzkoušených jídelních předpisů. V Praze: F. Šimáček, 1897, s. 242. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1b920410-ed8b-11e6-8d33-005056825209
MALOVICKÝ, Václav. Kuchyně staré Šumavy: staré i novější receptury a mnohé další čtení o Šumavě a Pošumaví. Praha: VM, 2008, s. 99.
VAŠÁK, Jaroslav. Pokrmy v regionálních kuchyních. Bučovice: RO-TO-M, 1992, s. 73.
Antropologie, etnografie
--
Národní knihovna ČR
10.01.2025 21:18