regiment Gemingen
Text dotazu
Kdo nebo co byl vojenský/útvar - organisace/ regiment Gemingen,rakouské armády? Je známo kde operoval v době kolem roku1850 až 1870.Kdo byl v té době vrchní velitel tohoto vojenského uskupení a zda existují, a kde, seznamy příslušníku tohoto útvaru z doby výše uvedených let ?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo zjistit informace o útvaru Gemingen. Nalezli jsme pouze několik údajů o 21. pěším pluku Gemmingen, bohužel však nedokážeme určit, zda jde o útvar, který Vás zajímá.
Pod císařským praporem : historie habsburské armády 1526-1918. Praha : Elka Press, 2003. 555 s.
- s. 200 - tabulka Pěší pluky a jejich doplňovací okresy v roce 1792 pěší pluk č. 21 - název: Gemmingen - doplňovací okres: Bydžov - posádka: Alt Breisach
číslo: 21 - název: Gemmingen Gyulay (ab 1810) - území: Böhmen - posádka:
Gitschin (1806), Königgrätz (1810) - barva odznaku (pravděpodobně): Meergrün
- barva knoflíku: Gelb
Z knihy "Válka 1866, běda poraženým" vyplývá, že Gemmingen byl velitelem a majitelem 21. pluku:
Citace z knihy: "V zimě 1792-1793, v takzvané válce první koalice, nastoupil 21. pěší pluk, jemuž nyní velel baron Gemmingen (majitelem byl v letech 1778-1808), vstříc Francouzům do blízkosti Trevíru."
Dále bychom Vám mohli doporučit obrátit se na Vojenský historický ústav (http://www.vhu.cz/), Vojenský historický archiv
(http://www.vuapraha.army.cz/) a v Rakousku Kriegsarchiv (http://www.oesta.gv.at/site/5001/default.aspx).
Z fondu NK ČR Vám můžeme ještě doporučit schematismus, který mimo jiné obsahuje informace o důstojnících 21. pěšího pluku. Schematismus vycházel každoročně. V digitalizované podobě jsou schematismy dostupné prostřednictvím digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/
Pro příklad uvádíme strukturu informací o pluku z ročníku 1855:
Militär-Schematismus der österreichischen Kaiserthums. Wien : K. u k. Hof- und Staatsdruckerei, Mai 1855. s. 225-227.
signatura: 56 C 1/1855
21. Infanterie - Regiment
Haupt- Werbbezirks- , dann Depots- und Rechnungskazel Station: Czaslau
1733 errichtet, Colmenero, Carl Gr., GM.; 1734 Schulengurg-Oeynhausen, Ludwig Ferdinand Gr., FZM.; 1754 Arhemberg, Carl Herzog, FM.; 1778 Gemmingen und Hohenberg, Sigismund Freih., FZM.; 1808 Rohan, Victor Prinz, FML.; 1810 Gyulai v Máros-Németh und Nadaska, Albert Gr., FML; 1835 Paumgartten, Johann Baptist Freih. v., FML.; 1849 Schwarzenberg, Felix Fürst, FML.;
1852 Leiningen-Westerburg, Christian Gr., FML
jmenovitě jsou uvedeni důstojníci v následujících pozicích: Stabs-Officiere, Hauptleute 1. a 2.Classe, Oberlieutenants, Unterlieutenants 1. a 2.Classe, Vom Stabe
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu