Regenerace končetin u krokodýlů
Text dotazu
Dobrý den,rádi bychom věděli,zda-li krokodýlům
dorůstají končetiny.Shlédli jsme přírodovědný televizní dokument,při kterém
říkali,že při napadení krokodýla druhým krokodýlem,který mu ukousne zadní
končetinu,že doroste.Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
v dostupné literatuře o krokodýlech, případně aligátorech, kajmanech či gaviálech, jsme nenalezli žádné informace o regeneraci končetin. U krokodýlů se běžně vyměnují zuby. Zuby jsou zasazeny v jamkách (tzv.thekodontní chrup) a průběžně se obnovují. Pod každým zubem je další náhradní zub, který dorůstá, když se starý vylomil nebo opotřeboval. Než krokodýl nilský dosáhne velikosti čtyř metrů vymění se mu zuby asi pětačtyřicetkrát.
Vámi popsanému úkazu by snad mohla částečně odpovídat tzv. autotomie nebo-li sebezmrzačení u živočichů. Jde o schopnost některých živočichů odvrhnout po podráždění (dotykem, poraněním) některé části těla, například ocas nebo končetiny, a to v místě již předem stavebně uzpůsobeném. Vyskytuje se např.
u některých členovců (sekáčů, krabů), měkkýšů (plž rodu Harpa) a obratlovců (např. ještěrky). Je to obranná reakce, únik před nebezpečím a na záchranu ohrozeného života. Existuje také tzv. reprodukční autotomie, což je způsob vegetativního rozmnožování některých živočichů rozpadem těla na dvě nebo mnoho částí. Chybějící orgány dorostou regenerací. Vyskytuje se např. u některých ostnokožců a ploštěnců. Podrobně je autotomie popsána v článku z časopisu Vesmír (http://www.vesmir.cz/clanek/jak-jesterka-prichazi-o-ocasek-jak-to-ze-se-oca
sek-ulomi-jen-kdyz-se-to-jesterce-hodi).
V případě, že byste měl zájem o více informací, doporučili bychom Vám obrátit se na specializovaná pracoviště. V rámci služby Ptejte se knihovny můžete využít např. Knihovnu Národního muzea (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-narodniho-muzea/).
použitá literatura:
* MORAVEC, Jiří. Obojživelníci, plazi : ocasatí, červoři, žáby, želvy, krokodýli, haterie, ještěři, dvouplazi, hadi. Praha : Albatros, 1999. s. 88.
ISBN 80-00-00719-3.
* Světem zvířat. IV. díl, Pláštěnci, bezlebeční, ryby, obojživelníci a plazi. Praha : Albatros, 1969. s. 405
* Malá Československá encyklopedie (http://www.cotoje.cz)
Dobrý den,
v knize "Krokodýlové - přežívající současníci dinosaurů" se nám ještě podařilo nalézt následující zmínku o možnostech regenerace chybějící části těla u krokodýlů. Podle této publikace se postižení jedinci dokáží úspěšně vyrovnat se ztrátou špičky nebo části ocasu. Toto poranění představuje pro krokodýly spíše kosmetickou vadu, pravděpodobnost regenerace je vyšší u mladých jedinců. Jeden z autorů této knihy uvádí, že měl možnost pozorovat vznik renegátu ocasu u odrostlejšího jedince kajmana brýlového po nutné amputaci posledních 10 ocasních článků (=9 cm). Po čase se rovná řezná rána začala obalovat masitým kalusem, který se protahoval do délky a svým vzezřením kopíroval původní tvar ocasu. Neměl však pilovitě členěnou horní část. Ta byla utvořena po podoby jediného zubu, který se směrem dozadu měl snahu štěpit malým výkrojkem ve svrchní straně na druhý menší zub, volně a plynule ukončující špici ocasu. Vlastní renegát byl zhruba 8 cm dlouhý na omak tuhý, kožovitý, pokrytý kůží s náznakem členění šupin a barevného vzoru zbývající části ocasu. Kůže na obnovující se části ocasu regenerovala současně s růstem ocasní špičky.
použitá literatura.
* ZELINKA, Jaroslav; VOŽENÍLEK, Petr. Krokodýlové - přežívající současníci dinosaurů. Úvaly : Ratio, [1997]. s. 94-95. ISBN 80-902312-3-3.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu