Reforma nemocenských dávek a nemocenského pojištění
Text dotazu
Píši bakalářskou práci na téma
Ekonomická analýza reformy nemocenských dávek a nemocenského pojištění z
roku 2009. Chci Vás proto poprosit, zda byste mi mohli pomoci vyhledat
zdroje, z kterých by se dalo čerpat potřebné informace(téma je aktuální a
proto je velice obtížné zdroje dohledat). Nejlépe konkrétní materiály
zabývající se danou problematikou, ale i díla ekonomů, či teorie s náměty
černý pasažér, morální hazard, dávky, pojistka anebo např. informaci, kde
se dají sehnat statistická data ohledně počtu nemocných během prvních
měsíců roku 2009. Uvítala bych i nějaké internetové zdroje, či několik
zdrojů v anglickém jazyce.
Odpověď
Mám trochu problém s tématem vaší práce, protože mně není úplně jasné, jak
lze analyzovat něco, co začalo platit 1. 1. 2009 a podle současného vývoje
možná nebude platit v celé šíři. Analýza reformy, která za sebou nemá ani
1/4 roku trvání? K tomu bohužel asi mé neekonomické vzdělání nestačí.
V seznamu literatury najdete především zákony, výklady zákonů a komentáře k
zákonům, teoretické práce o pojištění v češtině a angličtině, pokud chcete
i díla renomovaných ekonomů, pak zkuste např. Karla Engliše, Josefa Grubera
nebo Lva Wintera, kteří stáli u počátků sociálního pojištění a sociální
politiky Československé republiky ve 20. letech 20. století.
V internetových odkazech najdete hlavně materiály, které vysvětlují
reformní kroky. Zdravotnické statistiky by měly být dostupné na stránkách
Ministerstva zdravotnictví, v tištěné podobě již nejméně dva roky
nevycházejí. Další materiály týkající se vašeho tématu najdete i na
stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.
Veškerá uvedená literatura je dostupná ve fondu knihovny. Další tituly
můžete dohledat v katalogu knihovny na adrese http://library.vse.cz (pro
prohlížení zvolte možnost HOST), další materiály je možné dohledat
prostřednictvím Jednotné informační brány (http://www.jib.cz/) nebo v katalogu
Národní lékařské knihovny (http://www.nlk.cz/nlkcz/).
Literatura:
Přib, Jan: Průvodce sociálními dávkami 2009 :  (stav platný k 1.1.2009).
Praha, BMSS-Start 2009.
Průvodce sociálními dávkami 2008. Praha, BMSS-Start, 2008.
Průvodce zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění : (s platností od
1.1.2009). Praha, BMSS-Start, 2008.
Benefits and wages 2007 : OECD indicators. Paris, Organisation for
Economic Co-operation and Development 2007.
Actuarial report on social insurance, 2006. Praha: Ministry of Labour and
Social Affairs 2006.
Zákony III/2009: sborník úplných znění zákonů a souvisejících předpisů z
oblasti pracovního práva k 1.1.2009. Český Těšín,Poradce, 2009.
Štalmach, Petr:  Daňové zákony 2009 a předpisy související: úplná platná
znění k 1.1.2009. Praha, SEVT 2009.
Šubrt, Bořivoj: Abeceda mzdové účetní 2009. Olomouc, ANAG 2009.
Sociální pojištění 2009 : pojistné na sociální zabezpečení, nemocenské
pojištění, důchodové pojištění, penzijní připojištění, organizace a
provádění sociálního zabezpečení. Ostrava: Sagit 2009.
Insurance statistics yearbook 1997-2006 =  Annuarie des statistiques
d'assurance 1997-2006 / [Organisation for Economic Co-operation and
Development]. Paris: Organisation for Economic Co-operation and
Development, 2008.
Zdravotní pojištění:zákon s komentářem. Český Těšín, Poradce, 2008.
Vančurová, Alena: Sociální a zdravotní pojištění: úvod do problematiky.
Praha, ASPI 2008. - není ve fondu knihovny
Soubor 25 základních předpisů o daních, účetnictví, sociálním a zdravotním
pojištění : platných od 1.1.2008 včetně změn platných pro rok 2007. Brno,
URS 2008.
Churchill, Craig Farren: Protecting the poor: a microinsurance
compendium. Geneva: International Labour Office, 2006.
Joint report on social protection and social inclusion 2008 : social
inclusion, pensions, healthcare and long-term care. Luxembourg: Office for
Official Publications of the European Communities, 2008.
Krebs, Vojtěch: Sociální politika. Praha, ASPI 2007.
Krugman, Paul R.: The conscience of a liberal. New York, W.W. Norton &
Company 2007.
Fukuyama, Francis: Velký rozvrat: lidská přirozenost a rekonstrukce
společenského řádu. Praha, Academia, 2006. (klíčová slova morální hazard v
sociální oblasti)
Internetové odkazy:
http://www.podnikatel.cz/clanky/nemocenske-davky-v-roce-2009/
http://www.zmenyprobudoucnost.cz/prectete-si/media/reforma-seskrtala-davky-od-statu.aspx
http://finance.idnes.cz/prvni-tri-dny-nemoci-budeme-uplne-bez-koruny-f3f-/viteze.asp?c=A081229_124639_viteze_hla&gclid=CIf7r6GjrJkCFQQw3wod8jfQlQ
http://www.sdzp.cz/stranky/nemocenske.htm
http://pravniradce.ihned.cz/c1-22464510-pracovnepravni-predpisy-a-reforma-verejnych-financi
http://pinus.bloguje.cz/726291-co-je-a-co-neni-moralni-hazard.php
http://www.libinst.cz/clanky.php?id=143
http://www.mpsv.cz/cs/2
http://www.finance.cz/zpravy/finance/212725-socialni-davky-v-evrope-pod-lupou/
http://www.mesec.cz/clanky/co-presne-predstavuji-davky-socialni-pece/
http://www.finance.cz/zpravy/finance/207327-socialni-davky-v-roce-2009-i-/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
31.03.2009 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu