ředitel německé knihovny v Brně
Text dotazu
Dobrý den,
v Časopisu československých knihovníků jsem našla článek o pětidenním knihovnickém kurzu v Padolí (GILLAROVÁ, Vlasta. Druhé Padolí. In: Časopis československých knihovníků. Praha: Spolek československých knihovníků. 1938, roč. 17, č. 4, s. 81 - 86.), ve kterém je zmíněn ředitel tehdejší německé knihovny v Brně, pan Fiedler. Do své diplomové práce bych potřebovala zjistit jeho celé jméno, ale nikde se mi o něm, nebo o té knihovně nepodařilo najít žádnou zmínku. Proto prosím o radu, kde bych se mohla dozvědět další informace.
Děkuji.
Odpověď
Vážená paní (…),
August Fiedler byl ředitelem knihovny Die öffentliche Bücherei v Brně, viz http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000413456&local_base=AUT.
Bližší informace se můžete dočíst v knize Die öffentliche Bücherei (1929), kterou má ve svých fondech také Národní knihovna v Praze: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000546614&local_base=SKC.
Ve slovníku Biographisches Lexikon zur Geschichte der Böhmischen LänderMünchen - Wien, 1979, Bd. 1, s. 343 se o něm pod heslem "Fiedler, Augustin" píše, že se narodil 25. 3. 1885 v Brně, vystudoval univerzitu ve Vídni a poté se stal ředitelem městské knihovny v Brně, od roku 1936 byl též vedoucím německých vysílání rozhlasu v Brně. V letech 1945-1955 byl vězněn, poté bydlel v Brně, kde zemřel 11. 12. 1964.
Použité zdroje
http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]00413456&local_base=AUT
FIEDLER, August. Die öffentliche Bücherei, ihre Vergangenheit und Gegenwart: Mit besonderer Berücksichtigung ihrer Entwicklung in Brünn. [S.l.: s.n., 1929]. 126 s. Schriftenreihe zur öffentlichen Bildungspflege.
STURM, Heribert, ed. Biographisches Lexikon zur Geschichte der Böhmischen Länder. Band I., A-H. Vyd. München: Oldenbourg, 1979. 751 s. ISBN 3-486-49491-0.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
08.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu