řecký ornament
Text dotazu
Dobry den, potrebovala by som zistit informacie o greckom ornamente a jeho vyuziti v greckej historii. t.j. ake typy ornamentov exitovali a kde sa pouzivali.
Odpověď
Dobrý den,
o umění starověkého Řecka, konktrétně o výzdobě výrobků pomocí ornamentů, se můžete dočíst v knihách věnovaných starověkému umění či konktrétně Antice. Tyto tituly lze dohledat v katalozích, které jsou volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F, zde především Souborný katalog ČR (báze SKC), katalog Národní knihovny (NKC), případně článkovou bázi ANL. Vyhledávat můžete pomocí klíčových slov antika, umění, starověk, Řecko, výzdoba, architektura apod.
Procházeli jsme následující publikace, kde se vyskytují zmínky o  zdobení pomocí geometrických tvarů či znázorněním postava zvířat. Jsou zmiňovány různé typy výzdoby v různých epochách starověkého Řecka.
* PIJOÁN, José a BYDŽOVSKÁ, Lenka. Dějiny umění. Díl 2. Vyd. 4., V Knižním klubu 1. V Praze: Knižní klub, 1998- . sv. ISBN 80-7176-764-6.
* DURANDO, Furio. Řecko: úsvit západní civilizace. Praha: Rebo, 1997. 292 s. ISBN 80-85815-74-5.
* BORECKÝ, Bořivoj. Antická kultura. 1. vyd. Praha: Orbis, 1961. 361, [11] s. Malá moderní encyklopedie; Sv. 24.
* Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
Heslo: maeander = typ řeckého ornamentu
Dále uvedené tituly jsme již neprocházeli, ale domníváme se, že i zde byste mohla najít zajímavé informace k tématu:
* WALBERG, Gisela. Tradition and innovation: essays in Minoan art. Mainz am Rhein: von Zabern, 1986. 162 s. ISBN 3-8053-0294-0.
* SPELTZ, Alexander. Das Farbige Ornament aller historischen Stile. 1. Abteilung, Das Altertum. Leipzig: Koehlers Antiquarium, C1914. 43 s.
* ZONIS, Alexander. Klassische griechische Architektur: die Konstruktion der Moderne. Paris: Flammarion, C2004. 277 s. ISBN 2-08-021018-1.
* ČADÍK, Jindřich. Řecké umění výtvarné. V Praze: Melantrich, 1940. [49] s.
* BARTONĚK, Antonín. Světem starých Řeků. 1. vyd. Praha: Orbis, 1972. 287 s.
V příloze Vám posíláme krátký dokument, který pojednává o ornamentu jako obecném pojmu a stručně se zmiňuje o jeho použití v různých dobách a zemích. Pokud by Vás téma více zaujalo, můžete pro dohledání vhodných dokumentů využít také oborovou bránu umění a architektury ART dostupnou na adrese http://art.jib.cz/.
Pokud byste potřebovala podrobnější informace, můžete se obrátit na Knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-umeleckoprumyslove-musea-v-praze/) .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2014 13:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu