reakce společnosti na Palachův čin v literatuře - poezii
Text dotazu
Dobrý den, tento rok píšu magisterskou práci. Jako její téma jsem zvolila Kulturní odkaz činu Jana Palacha v literatuře a jeho didaktické zpracovaní. Ráda bych získala co nejvíce zdrojů, které by odkazovaly k literárním počinům (reagující na čin) které byly vytvořeny bezprostředně po Palachově činu, v rozmezí několika let po činu nebo v dnešní době jako vzpomínka na Palacha. Zajímám se především o poezii. Proto sháním co nejvíce zdrojů oné poezie či odborné literatury, která se k těmto poetickým dílům jako např. Hořící keř od Jana Skácela vyjadřuje a studuje je.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Určitě Vám doporučujeme webový portál věnován Janu Palachovi: https://www.janpalach.cz/cs/default/index. Naleznete tam mnoho relevantních informací a materiálů. Zde například přehled ohlasů na jeho čin ze zahraničí: https://www.janpalach.cz/cs/default/archiv/dokumenty, zde zajímavý videoarchiv: https://www.janpalach.cz/cs/default/archiv/videouvod, nebo reakce společnosti: https://www.janpalach.cz/cs/default/jan-palach/spolecnost
Odborná studie „Literární reflexe činu Jana Palacha“ vyšla v následujícím sborníku:
BLAŽEK, Petr a kol. Jan Palach '69. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2009. 637 s. ISBN 978-80-7308-237-6.
Na odkazu naleznete seznam knihoven, které mají titul k dispozici: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003702266&local_base=SKC
Zde uvádíme dvě studentské závěrečné práce na obdobné téma nebo zachytávající i tuto problematiku, které jsou dostupné online a mohou Vás inspirovat k dalším zdrojům:
https://is.muni.cz/th/oglb6/Zahora__333224_-_Disertacni_prace.pdf
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/42729/120099765.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Nalezli jsme informaci o uspořádané události s názvem „Jan Palach v písních a poezii“:
https://associazionepraga.it/cs/events/jan-palach-v-pisnich-a-v-poezii/. Třeba byste se mohli zkusit obrátit na pořadatele (na stránce uvádějí svou e-mailovou adresu), zda Vám poskytnou nějaké informace nebo záznam z této události.
Na čin reagovali i polští autoři: https://vltava.rozhlas.cz/horici-ptak-fenix-7725771. Pořad už se nedá poslechnout z archivu, můžete ale zkusit kontaktovat rozhlas.
Další zdroje z volného internetu:
https://www.magazinuni.cz/literatura/aj-byl-to-ohnivacek-na-nejtenci-vetvi/
https://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_palachj_texty.php
https://www.liter.cz/povidky-ostatni-891567-cist
Určitě Vám doporučujeme vyhledávání v bibliografiích, které nabízí Ústav pro českou literaturu AV ČR v E-studovně na svých stránkách: https://ucl.cas.cz/e-studovna/?filter[]=bibliograficke-databaze. Můžete případně s dotazem kontaktovat i jejich knihovnu: https://ucl.cas.cz/o-knihovne/. Zde uvádíme příklad výsledků vyhledávání v České literární bibliografii po zadání hesla „Palach“ a použití filtru „forma/žánr: česká poezie“:
ŠULISTA, Petr
Světlonoš (k 53. výročí úmrtí Jana Palacha) : [Zemřel Jan Palach] / Petr Šulista. In: Literární fórum. Roč. 20, 2022, č. 1, 19. 5., s. 52 [Báseň.]
MELKOVÁ, Pavla
Hrana / Pavla Melková - Petr Blažek ; koncepce knihy: Pavla Melková. Praha : Národní muzeum, 2020.
[Fotografická publikace provází architekturou a expozicí Památníku Jana Palacha ve Všetatech a obsahuje též básně uvedených autorů; s úvodem P. Melkové (s. 11), předmluvou R. Šváchy ("Co sděluje Hrana", s. 13-15), doslovem J. Pleskota ("Něco se završilo", s. 211), biografickými poznámkami o autorech (s. 214-215) a autorech citovaných básní (s. 216-217) a seznamem použité literatury (s. 218-219).]
DROBIŠ, Dominik
Čin : [Čin udeřil do tmy...] / Dom. Drobiš. In: Zpravodaj Centra Óndry Łysohorského. R. 2018, č. 1, s. 2
[Báseň. Na paměť Jana Palacha.]
ŁYSOHORSKY, Óndra
Balada o Janu Palachovi : študéntovi a kacyřowi / [Óndra Łysohorsky]. In: Zpravodaj Centra Óndry Łysohorského. R. 2016, č. 2, s. 2 [Báseň.]
HILČR, Jindřich
Bez názvu : [Oheň se vzpíná když] / Jindřich Hilčr. In: Voknoviny. Č. 3 [22], 1990, 17. 1., s. [3] [Báseň věnovaná J. Palachovi.]
ZAJÍC, Jan
Janu Palachovi : [Rozmarné odpoledne,] / Jan Zajíc. In: Kontinuita [samizdat]. Č. 6, leden 1989, s. 1 [Báseň, zařazená k článku připomínající výročí sebeupálení J. Palacha před dvaceti lety.]
KANTŮRKOVÁ, Eva
O etice Palachova činu / Eva Kantůrková. In: Obsah [samizdat]. R. 1989, č. [1], leden, s. 3-9 [Úvaha nad etikou činu sebeupálení.]
ZAJÍCOVÁ, Marie
Dopis matky Jana Zajíce / Marie Zajícová. In: Prostor : nezávislý časopis [samizdat]. Roč. 4, 1989, č. 12, leden, s. 33-35 [Dopis nalezený v pozůstalosti J. Zrzavého - adresován pravděpodobně jeho rodině, s básní Jana Zajíce na počest J. Palacha; převzato z časopisu Obsah (červen 1987).]
ZAJÍCOVÁ, Marta
Marta Zajícová - Neznámým adresátům / Marta Zajícová. In: Severomoravská pasivita [samizdat]. [Roč. 1], 1989, č. 1, s. 1-2. [Dopis přátelům, z pozůstalosti J. Zrzavého, formou spíše veřejný dopis, v němž autorka připomíná smrt svého syna Jana Zajíce. Dopis obsahuje báseň J. Zajíce. Na konec připojen úryvek článku ze smz. časopisu Obsah věnovaný možnému zdroji a uložení příslušného dopisu.]
ŠAVRDA, Jaromír
Česká kalvárie : noc před pochodní : [Chlapec se křížem poznamená.] / Jaromír Šavrda. In: Ze zásuvky i z bloku [samizdat]. Č. 8, 1986, s. 72-80 [Báseň.]
RICHARD, F. H.
Vzpomínka na tebe, Jane : [za několik dní si na tebe vzpomeneme] / F. H. Richard. In: Informace o Chartě 77 [samizdat]. Roč. 4, 1981, č. [12], prosinec, s. 11 [Báseň o J. Palachovi; s poznámkou "Praha, 1. ledna 1982".]
JIROUS, Ivan Martin
Petrovi Uhlovi : [Dneska jsme v práci kopali výkop] / Magor. In: Informace o Chartě 77 [samizdat]. Roč. 4, 1981, č. 10, 25. 9. - 4. 11., s. 14-16 [Báseň s odkazy na reálná místa, přátele a osoby.]
Jinak Váš dotaz již spadá pod placené rešeršní služby. V případě zájmu naleznete více informací zde: https://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.04.2023 10:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu