Raumplan v Plzni (vily 1. republiky)
Text dotazu
Vážení, děláme se sestrou výlety po prvorepublikových vilách. Už jsme byly ve Střešovicích, Smíchově, Brně, Zlíně. Teď se chystáme do Plzně. Stihneme zde navštívit jen jednu nebo dvě vily. Chtěly bychom určitě vidět tu, která má raumplan nebo nejzajímavější interiéru. Můžete nám něco doporučit. Předem děkujeme za radu.
Odpověď
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Princip tzv. Loosova raumplanu (jednotlivé místnosti v bytě jsou rozdílně vysoké, navzájem výškově posunuté do mnoha úrovní a mezi sebou propojené schodišti) najdete v Plzni ve vile zvané Semlerova rezidence. Nachází se na adrese Klatovská 110, letos v září byla po několikaleté rekonstrukci otevřena veřejnosti. Stejně jako i další objekty, zrealizované podle návrhů A. Loose. Jejich přehled najdete na https://www.adolfloosplzen.cz/. Na těchto webových stránkách jsou i informace o akcích v plzeňských Loosových interiérech, možná, že budou vodítkem při Vašem rozhodování,, do kterých se podívat. Za návštěvu stojí všechny, jsou velmi krásné a různorodé. Vzhledem k velkému zájmu doporučujeme provést si dopředu rezervaci na https://www.adolfloosplzen.cz/rezervace-vstupenek/.
Použité zdroje
DOMANICKÝ, Petr a JINDRA, Petr. Loos - Plzeň - souvislosti = Loos - Pilsen - connections. V Plzni: Západočeská galerie, 2011. 325 s. ISBN 978-80-86415-79-6.
Adolf Loos a Plzeň: výběrová bibliografie. 2., dopl. vyd. Plzeň: Knihovna města Plzně, 2014. 54 s. ISBN 978-80-260-6227-1.
KLÍMA, Petr, VALDHANSOVÁ, Lucie a WAISSEROVÁ, Anna. Adolf Loos: plzeňský architektonický manuál: průvodce po díle Adolfa Loose a jeho spolupracovníků v Plzni. Plzeň: Pěstuj prostor, z.s., 2020. 39 stran. ISBN 978-80-907808-9-7.
https://www.adolfloosplzen.cz/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
29.11.2022 16:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu