Rating
Text dotazu
Ratingove agentury, ratingy a rankingy- pôsobnosť a zodpovednosť za škodu
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k problematice, která vás zajímá, hledáme v nám dostupných zdrojích, kterými jsou hlavně knihy (elektronický katalog NK ČR, báze NKC - knihy, články - báze ANL) na www.nkp.cz . Co se týká internetových zdrojů, nejsme schopni posoudit správnost, zda jsou relevantní nebo ne; nejsme ani právníci ani ekonomové. Doporučujeme, abyste se obrátila např. na Knihovnu Vysoké školy ekonomické https://ciks.vse.cz/   nebo na Knihovnu Právnické fakulty Univerzity Karlovy http://knihovna.prf.cuni.cz/.
Doporučit můžeme online Oborovou příručku Hospodářské komory, viz odkaz níže, http://www.socr.cz/file/1210/20_op_rating_2009.pdf
Zákon, který se zabývá ratingem, viz níže:
160/2010 Sb.
ZÁKON
ze dne 22. dubna 2010,
kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím nařízení Evropského parlamentu a Rady o ratingových agenturách
Změna: 89/2012 Sb.
Změna zákona o podnikání na kapitálovém trhu ...
VYDÁVÁNÍ RATINGŮ A RATINGOVÁ AGENTURA
§ 74
Rating, regulatorní účel, registraci ratingové agentury a kolegium orgánů v souvislosti s vydáváním ratingů vymezuje nařízení o ratingových agenturách 10i).
Registrace ratingové agentury se v tomto zákoně označuje jako povolení ratingové agentury.
§ 75
(1) Příslušným orgánem podle nařízení o ratingových agenturách
10j) je v
České republice Česká národní banka.
(2) Vydávat rating na území České republiky k regulatorním účelům může pouze ratingová agentura, která má povolení podle nařízení o ratingových agenturách.
(3) O povolení ratingové agentury, která má sídlo na území České republiky, rozhoduje Česká národní banka.
...
Na ukázku posíláme několik titulů z fondu NK ČR, které by měly problematiku ratingu a rankingu zmiňovat. Záznamy volíme v podrobném formátu s předmětovými hesly, které můžete využít při dalším hledání literatury k tématu:
Nazev                Rizeni uveroveho rizika SME / Jaroslav Belas ... [et al.]
Nakl. udaje          Zilina : Georg, 2013
ISBN                 978-80-8154-017-2 (broz.)
Poznamka             Obsahuje bibliografie, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo       kreditni riziko
Predmet. heslo       rizikovy management
Predmet. heslo       rating
Predmet. heslo       male a stredni podniky -- Cesko
Predmet. heslo       male a stredni podniky -- Slovensko
Hlavni zahlavi       Valova, Ivana, 1982-
Nazev                Rizeni rizik podle Basel II se specifickym zamerenim na interni rating v ramci uveroveho rizika / Ivana Valova
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Brno : Masarykova univerzita, 2010
ISBN                 978-80-210-5410-3 (vaz.)
Dalsi korporace      Masarykova univerzita. Ekonomicko-spravni fakulta
Poznamka             Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Predmet. heslo       financni instituce
Predmet. heslo       financni rizika
Predmet. heslo       uvery
Predmet. heslo       rizikovy management
Predmet. heslo       rating bank
Klicova slova        uverova rizika
Forma, zanr          monografie
Hlavni zahlavi       Vins, Petr
Nazev                Rating / Petr Vins, Vaclav Liska
Vydani               Vyd. 1.
Nakl. udaje          Praha : C.H. Beck, 2005
ISBN                 80-7179-807-X (broz.)
Edice                C.H. Beck pro praxi
Dalsi puvodce        Liska, Vaclav, 1960-
Poznamka             Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo       rating
Forma, zanr          studie
Články k problematice z báze ANL:
Hlavni zahlavi       Kovanda, Lukas
Nazev                Selhaly, nestydi se / Lukas Kovanda
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      Tyden, ISSN 1210-9940 Roc. 16, [c.] 17 (20090427), s. 63 16:17
Predmet. heslo       rating -- pravni aspekty
Predmet. heslo       ratingove agentury -- Spojene staty americke -- 2009
Hlavni zahlavi       Prchal, Miroslav, 1930-
Nazev                Sef, ktery vedel, ale nezasahl / Miroslav Prchal
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      Ekonom, ISSN 1210-0714 Roc. 52, c. 47 (20081120), s. 16-17 52:47
Predmet. heslo       McDaniel, Raymond
Predmet. heslo       Moody's Corporation
Predmet. heslo       rating bank -- Spojene staty americke
Predmet. heslo       manazeri -- Spojene staty americke -- 2008
Predmet. heslo       ratingove agentury -- Spojene staty americke -- 2008
Hlavni zahlavi       Dubska, Drahomira
Nazev                Ceni se razance a rust : rating / Drahomira Dubska
Popis (rozsah)       il.
Zdroj. dokument      Ekonom, ISSN 1210-0714 Roc. 44, c. 48 (20001130), s. 63 44:48
Odkazy               http://full.nkp.cz/nkdb/view/mkdoc.asp?p1=EK2000113000006400 - Plny text
Poznamka             1 graf
Poznamka             Rubrika: Penize a investice
Predmet. heslo       Moody's
Predmet. heslo       narodni hospodarstvi -- analyza -- Cesko -- 2000
Predmet. heslo       narodni hospodarstvi -- analyza -- Madarsko -- 2000
Klicova slova        ekonomicky vyvoj * hodnoceni * ratingove agentury * ratingova hodnoceni * analyzy * r. 2000
Forma a zanr         analyzy
Hlavni zahlavi       Ryskova, Svetlana
Nazev                Rating muze odhalit i skryte nedostatky a rezervy / Svetlana Ryskova
Popis (rozsah)       1 obr
Zdroj. dokument      Profit, ISSN 1212-3498 Roc. 10, c. 52 (19991220), s. 18, 19 10:52
Poznamka             V rubrice Tema
Klicova slova        podnikani * hodnoceni bonity * rating * vyznam ratingu * ratingove agentury * Cesko. * r. 1999
Hlavni zahlavi       Korb, Jiri
Nazev                Ceske pravo nezna pojem rating / Jiri Korb ; [zapsal] Milan Vodicka
Popis (rozsah)       1 obr
Zdroj. dokument      Hospodarske noviny Praha, ISSN 0862-9587 Roc. 43, c. 142 (19990723), s. 13 43:142
Odkazy               http://full.nkp.cz/nkdb/view/mkdoc.asp?p1=HN19990723000056 - Plny text
Dalsi puvodce        Vodicka, Milan
Poznamka             V rubrice Kapitalove trhy
Klicova slova        finance * kapitalovy trh * rating * stanoveni ratingu * ratingove agentury * cena mezinarodniho ratingu * zakonodarstvi. * Cesko. * r. 1999
Hlavni zahlavi       Zejdlik, Petr
Nazev                Ruzna mesta ruzne problemy : Srovnavaci analyza stredne velkych mest / Petr Zejdlik
Popis (rozsah)       1 obr
Zdroj. dokument      Verejna sprava '99, ISSN 1213-6581 Roc. 10, c. 23 (1999), s. 26-27 10:23
Predmet. heslo       Trebic (Cesko)
Klicova slova        mistni sprava * mistni samosprava * obce * mesta * verejne finance * mistni rozpocty * rating dluzniku * ratingove agentury * municipialni prijmy * srovnavani * Pisek * Prerov * Zdar nad Sazavou * Cesko. * r. 1998
Nazev                Duvera v CR dostala dalsi ranu / (eko)
Popis (rozsah)       1 tab
Zdroj. dokument      Hospodarske noviny Praha, ISSN 0862-9587 Roc. 42, c. 216 (19981106), s. 1 42:216
Odkazy               http://full.nkp.cz/nkdb/view/mkdoc.asp?p1=HN19981106000004 - Plny text
Dalsi puvodce        (eko)
Poznamka             Agentura Standard & Poor's snizila hodnoceni Ceske republiky na A-
Predmet. heslo       Standard & Poor's
Klicova slova        narodni hospodarstvi * hodnoceni * uverova spolehlivost * mezinarodni ratingove agentury
Hlavni zahlavi       Miskovska, Olivie
Nazev                CR nadale plati za nejmene riskantni / Olivie Miskovska
Popis (rozsah)       1 graf
Zdroj. dokument      Hospodarske noviny Praha, ISSN 0862-9587 Roc. 41, c. 75 (19970417), s. 15 41:75
Odkazy               http://full.nkp.cz/nkdb/view/mkdoc.asp?p1=HN19970417000038 - Plny text
Klicova slova        finance * investice * uverova rizika * mezinarodni finance * ratingove agentury * zpracovane prehledy * r. 1997, leden-brezen
Hlavni zahlavi       Pavlat, Vladislav
Nazev                Co je a k cemu slouzi rating? / Vladislav Pavlat
Zdroj. dokument      ABK. Akcie. Burza. Kapital, ISSN 1210-7573 Roc.4, c.2 (1996), s.4 4:2
Klicova slova        finance * rating * uvery * uverove riziko * ratingove agentury
Záznamy z  licencované databáze Anopress, která je přístupná v NK ČR např. ve Studovně periodik nebo v Referenčním centru, ale i v jiných institucích:
Název:  O tříleté zbytečné práci
Zdroj:  Lidové noviny
Datum:  21.11.2014
Str.:  10
Číslo:  272
Rubrika:  Názory
Autor:  ISTVÁN LÉKO
Odkaz:  http://www.lidovky.cz/
ISSN:  0862-5921
Název:  A zase to plýtvání
Zdroj:  Mladá fronta Dnes
Datum:  12.09.2014
Str.:  14
Číslo:  214
Rubrika:  Názory
Autor:  David Marek
Odkaz:  http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp Zobrazit originální www stránku se zvýrazněnými klíčovými slovy
ISSN:  1210-1168
Název:  Firmy a politici v USA sčítají škody
Zdroj:  Právo
Datum:  19.10.2013
Str.:  10
Zpracováno:  19.10.2013 04:38:31
Náklad:  129924
Číslo:  244
Rubrika:  Ze zahraničí
Autor:  Jiří Roškot
Odkaz:  http://pravo.novinky.cz/
ISSN:  1211-2119
Název:  Česko si ublížilo. Úspory byly zbytečně tvrdé
Zdroj:  Hospodářské noviny
Datum:  18.10.2013
Str.:  16
Číslo:  204
Rubrika:  Česko
Autor:  Petr Kain
Odkaz:  http://www.hn.iHNed.cz/
ISSN:  0862-9587
Název:  Kdyby se chovali slušně, ušetřili miliony
Zdroj:  Lidové noviny
Datum:  03.08.2013
Str.:  11
Číslo:  179
Rubrika:  Rozhovor
Autor:  Lenka Zlámalová
Odkaz:  http://www.lidovky.cz/
ISSN:  0862-5921
Název:  Jak pojistit finanční rizika
Zdroj:  Hospodářské noviny
Datum:  01.04.2014
Str.:  18
Číslo:  64
Rubrika:  Příloha - Finance - firemní finance - pojištění firem a manažerů
Odkaz:  http://www.hn.iHNed.cz/
ISSN:  0862-9587
Název:  Díra ve státní České exportní bance vyrostla na 19 miliard. A může být hůř
Zdroj:  Mladá fronta Dnes
Datum:  12.02.2015
Str.:  12
Číslo:  36
Rubrika:  Ekonomika
Autor:  Zuzana Kubátová, Jitka Vlková
ISSN:  1210-1168
Název:  Rozdělení Československa byl výborný nápad
Zdroj:  Hospodářské noviny
Datum:  02.01.2013
Str.:  2
Ročník:  56
Číslo:  1
Rubrika:  Téma
Autor:  Marek Hudema
Odkaz:  http://www.hn.iHNed.cz/
ISSN:  0322-7774
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2015 22:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu