rating
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc s vyhledáním literatury
pro mou bakalářskou práci. Potřebovala bych vyhledat literaturu zaměřující
se na historický vývoj ratingu, druhy ratingu a ratingové značení, popis
tvorby ratingu. Tyto informace jsme našla zejména v knize Rating (Vinš,
Liška), jenže pouze jeden zdroj je nedostatečný. Důležitý je historický
vývoj ratingu, což nemohu najít v jiné knize, než jsem uvedla . Děkuji za
Váš čas
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo objevit dokument, který by pojednával výhradně o historii ratingu, služba Ptejte se knihovny jednotlivé dokumenty fyzicky neprohlíží, využíváme pouze údaje v bibliografickém záznamu dokumentu. Zdroje, které jsme pro vyhledávání využili, jsou uvedeny v závěru odpovědi.
Jedním z možných přístupů k tomuto tématu je využít informace, které jsou dostupné ve Vámi zmiňované knize od autorů Vinše a Lišky a zaměřit se na americký trh či konkrétní firmy, které byly mezi prvními, jež rating využily, v případě zájmu můžete vyhledat dokumenty o dějinách či počátcích významných ratingových společností.
Co se týče Vašich dalších dotazů (popis tvorby ratingu/metodologie, druhy, apod.), zde bude pravděpodobně záležet, o jaký typ ratingu máte zájem. Níže Vám uvádíme příklady knih o ratingu v jednotlivých oblastech:
Rating obecně:
* Johnson, Peter. Yachtsman's guide to the rating rule. London: George G. Harrap and Co. Ltd, 1971. 169 s. ISBN 0-245-50646-2.
Personální rating:
* Pilařová, Irena. Jak efektivně hodnotit zaměstnance a zvyšovat jejich výkonnost. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 120 s. Vedení lidí v praxi. ISBN 978-80-247-2042-5.
(Dle obsahu kapitola "systémy hodnocení").
* Plamínek, Jiří. Týmová spolupráce a hodnocení lidí. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 120 s. Manažer. Management. ISBN 978-80-247-2796-7.
(Kapitola: jednotlivé metody "Hodnocení lidí").
Hodnocení podniku:
* Vochozka, Marek. Metody komplexního hodnocení podniku. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 246 s. Finanční řízení. Finance. ISBN 978-80-247-3647-1.
(Dle obsahu kapitola "nástroje hodnocení podniku").
* Jeroušková, Kateřina. Kvantitativní metody hodnocení podniku [rukopis]. Brno, 2002. 95, [26] l.
Předmětová hesla: rating * finanční analýza * kvantitativní analýza
Hodnocení obcí:
* Halásek, Dušan, Tománek, Petr a Pilný, Jaroslav. Určování bonity obcí. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita, Ekonomická fakulta, 2002. 130 s. ISBN 80-248-0159-0.
Předmětová hesla: rating obcí - Česko
Využití ratingu při rozhodování:
* Kunstová, Ivana. Využití ratingu a nástrojů umělé inteligence v rozhodování podniku = Utilization of rating and in company decision making: zkrácená verze Ph.D. Thesis. [Brno: Vysoké učení technické v Brně], c2007. 30 s. Vědecké spisy Vysokého učení technického v Brně. PhD Thesis, ISSN 1213-4198; sv. 406. ISBN 978-80-214-3387-8.
Předmětová hesla: rating * umělá inteligence * výkonnost podniku * finanční analýza * rozhodování
Kreditní rating:
* Ong, Michael K., ed. Credit ratings: methodologies, rationale and default risk. London: Risk Books, c2002. xxxiii, 534 s. ISBN 1-899332-69-3.
Předmětová hesla: Metodologie * Rating * Rating bank * Riziko (ekonomie)
* De Laurentis, Giacomo, Maino, Renato a Molteni, Luca. Developing, validating and using internal ratings: methodologies and case studies. Chichester: Wiley, 2010. xii, 324 s. ISBN 978-0-470-71149-1.
Předmětová hesla: Finanční rizika * Hodnocení rizik * Rating bank
* Kruck, Andreas. Private ratings, public regulations: credit rating agencies and global financial governance. New York: Palgrave Macmillan, 2011. xvi, 205 s. Transformations of the state series. ISBN 978-0-230-28223-0.
Další knihy můžete dohledat v Souborném katalogu ČR (SKC), který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F , vyhledávání je možné pomocí hesel rating + konkrétní oblast Vašeho zájmu.
Poměrně velké množství informací mohou obsahovat také články, které jsou přístupné prostřednictvím licencovaných online zdrojů. My jsme využili agregátor Ebsco, zde konkrétně databázi Business Source Complete https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/infozdr#business (světově nejrozsáhlejší akademická databáze v oblasti obchodu indexuje nejdůležitější akademické časopisy, a to zpětně až do roku 1886).
Vzhledem k tomu, že dokumenty potřebujete pro bakalářskou práci, doporučujeme Vám zajít i do knihovny na katedře, kde studujete - fond knihovny bude s největší pravděpodobností relevantněji zaměřen na oblast vašeho zájmu než NK ČR. Knihovna na vysoké škole by také měla mít pro své studenty a akademické pracovníky k dispozici licencované online databáze, zeptejte se na možnost jejich využití.
S dotazem se také můžete obrátit na další knihovny, jejichž zaměření je více ekonomické, např. Knihovna Ambis (https://www.ambis.cz/knihovna-praha), Knihovna VŠE (https://knihovna.vse.cz/).
Použité informační zdroje:
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/cze/skc
Online katalog NK ČR - https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Portál Knihovny - https://www.knihovny.cz/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 13:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu