Rasismus, míšenci
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit jestli by jste
mi tady napsali něco o kořenech rasismu (xenofobie)???. Článek o kterém se
to týká nebo projevuje. Slyšela jsem, že je to i u nás. Tak mě to velmi
zajímá. Předem píši, že "NEJSEM" "RASISTKA"... to vážně ne! A ještě něco
chci se zeptat: jaké jsou druhy míšenců???? Předem velmi děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
základem rasových teorií je teze o fyzické a psychické nerovnosti, nerovnocennosti lidských ras, případně o závislosti dějin lidské společnosti a kultury na rozdílech mezi rasami a národy.
Vůbec nejstarší formou náboženské, národnostní a rasové nesnášenlivosti je antisemitismus - nesnášenlivost vůči Židům. Rasismus jako "teorie nenávisti vůči člověku" vznikl v otrokářské společnosti, kde sloužil jako vysvětlení zotročení jedné skupiny druhou lidskou skupinou.
Základní lidské rasy jsou tři - negroidní, mongoloidní a europoidní. Všechny základní rasy se dají rozdělit do několika skupin, typů.
Procesem míšení jednotlivých ras (metizace) vznikají míšenci. Základními typy míšenců jsou:
* mestic - míšenec bělocha s Indiánkou či Indiána s běloškou
* mulat - míšenec bělocha s černoškou a naopak, též bělocha s mulatkou
* zambo - míšenec černocha s Indiánkou a naopak (míšenec mezi Číňanem a Indiánkou a naopak se nazývá zambaigo)
* kreol -původně španělské označení Indiánů, později afrických potomků černochů v Americe, potom Španěla narozeného v některé španělské kolonii.
Cizojazyčné i česky psané literatury na téma rasismus bylo vydáno značné množství. Publikace k tématu rasismus můžete dohledat  v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc, popřípadě Jednotné informační bráně:
http://www.jib.cz .
Jako ukázku uvádíme několik publikací:
* WOLF, Josef. Člověk a jeho svět. II., Lidské rasy a rasismus v dějinách a v současnosti. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2000.
* DACÍK, Tomáš. Člověk a rasa. Brno : CERM, 2001.
* FREDRICKSON, George M. Rasismus : stručná historie. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB art, 2003.
* DANICS, Štefan. Extremismus, rasismus a antisemitismus. 2., rozš. vyd.
Praha : Policejní akademie České republiky v Praze, 2008.
*  Česká xenofobie. Praha : Votobia, 1998.
Řadu odkazů naleznete i na volném internetu.
Použitá literatura:
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 12:58
Matouš píše:
Neděle 17.12.2017 16:10
Dobry den
Je mi 16 a jsem mulat a jednou jsem byl v Laznich a sikanovali me.Nevedel jsem proc,od te doby proste se nekdy lidi bojim ,
protoze nevim jestli me prijmou to jaky jsem , strucne: mohli by jste sehnat nejaky lidi,co jsou taky miseni ?
V okoli Hradci Kralove
Dekuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.12.2017 13:08
Dobrý den,
sehnat kontakty na konkrétní lidi bohužel není v sílách knihovny a k jejich případnému poskytnutí bychom ani neměli oprávnění.
Existuje ovšem několik organizací, které se zabývají poradenstvím zaměřeným mj. na osoby se zkušeností šikany z rasových důvodů. Jedná se například o poradnu In Iustitia (http://www.in-ius.cz/), která se věnuje právní pomoci obětem násilí z nenávisti a poskytováním informací o tom, jak se proti násilí a šikaně bránit, anebo o vládní iniciativu HateFree (https://www.hatefree.cz/). Na stránkách HateFree lze také najít adresy tzv. "HateFree Zón" v jednotlivých českých městech (https://www.hatefree.cz/hatefree-cesko). Přímo v Hradci Králové působí Integrační centrum pro cizince Hradec Králové (http://cizincihradec.cz/poradenstvi/), které se sice skutečně zabývá hlavně pomocí cizincům, nicméně by Vám tam možná mohli poskytnout další kontakty a tipy
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu