Rapallská smlouva
Text dotazu
Smlouva z r. 1922 mezi Německem a SSSR
Odpověď
Vážený pane (...),
Rapallská smlouva z 16. dubna 1922 umožnila obnovení standardních diplomatických styků mezi Německem a sovětským Ruskem. Dále se obě strany vzájemně zřekly náhrad způsobených válečnými výdaji a škodami.
Téma je jak na vědecké, tak na populárně-naučné úrovni již dopodrobna prozkoumáno, a proto vás odkazuji na velký výběr informačních zdrojů, ať už v elektronické, či tištěné podobě.
Jsou to například příslušné články na anglické i české Wikipedii
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Rapallo_(1922)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rapallsk%C3%A1_smlouva_(1922)
Článek na české Wikipedii čerpá z rozsáhlejšího materiálu z časopisu Historický obzor:
Dufek, Pavel. Rapallská smlouva. Historický obzor, 1996, 7(1/2), s. 24-29. ISSN 1210-6097.
O Rapallské smlouvě vyšel i článek v dalším populárně-naučném periodiku zaměřeném na historii:
Uhlíř, Dušan. Dobře utajená schůzka v Rapallu. Přísně tajné! : literatura faktu č. 6 (2013), s. 51-55.
Dále se o smlouvě můžete dočíst prakticky v každé knižní publikaci, která se věnuje meziválečné evropské politice, nebo také v biografiích hlavních aktérů smlouvy, sovětského lidové komisaře pro zahraniční věci Georgije Čičerina a německého ministra zahraničí Walthera Rathenau.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.07.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu