Raoul Wallenberg
Text dotazu
Dobrý den,
Koukal jsem na seznamu na video o Raoulu Wallenbergovi. Velice mě to zaujalo ale trápí mě jedna věc.
Proč se do něj vůbec rusové pletli? Proč ho k sobě pozval generál Malinovský? Proč ho kvůli tomu co udělal nepovažovali za válečného hrdinu?
Děkuji :)
Odpověď
Dobrý den,
nazvat setkání R. Wallenberga a maršála Malinovského pozváním je v jistém ohledu příznačně zavádějící. Podnět pro setkání obou mužů vyšel od Nikolaje Bulganina, v té době náměstka sovětského minista obrany, pro Wallenbergovo možné spojení se se západními tajnými službami. Ačkoli jsou okolnosti jeho smrti stále neznámé a zahaleny spekulacemi, Wallenbergovu spolupráci s CIA potvrdily dokumenty, odtajněné touto tajnou službou v roce 1996.
Sovětský přístup k celé věci se nijak nevymyká z obvyklého úzu jednání na dalších osvobozených územích, kdy záhy následovaly počátky systematických represí proti odboji a inteligenci jako potenciálnímu nebezpečí jak budoucímu východnímu bloku, tak i tehdejší okupační správě.
Použité zdroje
http://www.raoulwallenberg.net/[…]/
SOLŽENICYN, Aleksandr Isajevič. Souostroví Gulag: 1918-1956 : pokus o umělecké pojednání. Přeložil Ludmila DUŠKOVÁ. Praha: Academia, 2011. ISBN 978-80-200-1663-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
22.01.2018 18:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu