ranní tělocvik v 50. letech
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se informovala blíže o osobnosti, která vedla Ranní tělocvik v rozhlase asi v 50. letech. Vím, že Bohumil Baloun byl učitelem, ale ráda bych se o něm dozvěděla více - například kde jinde ještě působil. Případně jaký byl ročník narození.
Děkuji Vám předem za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
podrobnější informace o Bohumilu Balounovi není jednoduché dohledat. Podařilo se nám najít pouze informace o jeho pedagogické působnosti. Bohumil Baloun učil na Střední geologické škole, minimálně ve školním roce 1959-60 učil tělocvik ve škole na Pražačce, viz odkaz níže, potom na Střední elektrotechnické škole v Praze 1 Na Příkopech a to snad až do důchodu.  Zaměstnancem rozhlasu ale s největší pravděpodobností nebyl, informace o něm v archivu rozhlasu nemají.
Jedenáctiletá střední škola v Praze 11 - Žižkově, Pražačka č.p. 1700 Pedagogický sbor ve školním roce 1959 - 1960 Milomír Pacholík – ředitel, Václav Sudek (Vv) – zástupce ředitele Bohumil Baloun (Tv), ....
http://prazacka.hosting.eforum.cz/ucitele.html
Zde několik odkazů na články, kde je B. Baloun zmiňován v souvislosti s ranní rozcvičkou:
Rodí se užitečných pět minut. Do nového roku jste si možná dali jedno dobré předsevzetí: každý den alespoň malou chvilku cvičit. Někdo se těší na ranní rozhlasové rozcvičky, jiní se rozhodli se soudruhy v závodě pro tělovýchovné chvilky. Předsevzetí jsou užitečná, ale často si s jejich uskutečněním nevíme rady.
Pro takové, kteří si nevědí rady, připravila sportovní redakce Čs. rozhlasu ve spolupráci s Ústřední radou odborů a metodickým oddělením ÚV ČSTV zajímavou a prospěšnou akci.
Každý den, počínaje pondělím 15. ledna v 8.55 hod., se ozve na stanicích Praha a rozhlas po drátě znělka rytmické skupiny Jana Kalába, a autoři ranních rozcviček, Antonín Furman, Karel Kněnický, František Kubelka, Jiří jelínek a Bohumil Baloun, budou střídavě řídit pětiminutové tělovýchovné chvilky pro všechny továrny, závody a podniky v ČSSR. Každá relace, která se bude vysílat závodním rozhlasem do všech dílen, provozů a továrních hal, bude obsahovat čtyři vybrané cviky na protažení všech částí těla. Autoři pětiminutovek budou dbát, aby se cviky neopakovaly a zároveň je budou rozlišovat pro jednotlivá zaměstnání, pro sedící, stojící a těžce pracující...
Od středy 3. ledna se v Čs. rozhlasu v Praze natáčejí první tělovýchovné chvilky. Vedoucí rytmické skupiny Jan Kaláb nám řekl: „S ranními rozcvičkami máme hodně zkušeností, ale tělovýchovné chvilky jsou něčím novým. Nahráváme je však rádi, neboť jsou užitečné a všem, kteří chtějí cvičit, hodně pomohou."...
Tedy nezapomeňte: první vysílání je 15. ledna v 8.55 hod. na stanicích Praha a rozhlas po drátě.(ktj
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:97900da0-5c0d-11e7-baab-5ef3fc9ae867
„Na počátku a dodnes je u toho prof. Antonín Furman. Dalším cvičitelem je doc. Karel Kněnický, František Kubelka, Bohumil Baloun a dříve к nim patříval dr. Jiří Jelínek. První doprovod obstarával dr. Oldřich Letfus za asistence dr. Jana Kalába, který tuto vděčnou úlohu — protože pomáhá výběrem a přednesem hudby rozehřát cvičence, přilákat až dosud váhající a aspoň dobře naladit poslouchající — převzal po něm."
Až do padesátých let se vysílalo každé cvičení živě. Dnes se rozcvičky natáčejí předem a tedy i v perfektním rytmu a souladu s hudbou, jak to může vyhovovat všem předpokládaným cvičencům...
Samozřejmě mají cvičitelé před sebou cvičenku, aby mohli podle ní uzpůsobit rychlost i trvání cviků možnostem většiny ze statisíců v domácích tělocvičnách.
Tou, která nás zastupuje ve studiu, je patnáct, ale možná už dvacet let pracovnice zpravodajského odděleni Olga Grossmannová, dobrovolnice, která nejen dokáže natočit spolu s ostatními až šest rozcviček do zásoby, když je studio volné, ale která — světe, div se! — denně cvičí podle rozhlasu doma obě rozcvičky. Proč? „Cvičím od svých pěti let a nikdy jsem nepřestala...".
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:53f08100-f5f6-11e7-afa8-5ef3fc9bb22f
Zvuková ukázka v rozhlase:
http://www.pribehrozhlasu.cz/tenkrat-v-rozhlase/1982/1982_2
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.03.2018 14:38
Karel Pachl píše:
Úterý 21.11.2023 16:35
Bohumil Baloun působil na Průmyslové škole geologické (v té době její název - od roku 1954, předtím Vyšší průmyslová škola geologická)) již v letech 1953 - 1957. Vyučoval tělesnou a předvojenskou výchovu. V té době jsem tam studoval. Škola byla založena v září 1951na Smíchově a od roku 1952 byla na Žižkově, Chelčického 1300 v budově Průmyslové školy bytové tvorby. Na začátku dvě třídy, potom dva roční abiturientské ročníky - maturanti z gymnázia, v roce 1953 pět ročníků - asi 170 studentů a postupně tři a dva nové ročníky, až škola v roce 1961 zanikla.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu