Raná práce Petra Jilemnického Devadesát devět koní bílých. Kde najdu ? Děkuji.
Text dotazu
Devadesát devět koní bílých od Petra Jilemnického. Vyšlo knižně ? Kde ?
Odpověď
Dobrý den,
Devadesát devět koní bílých Petr Jilemnického můžete nalézt ve sbírce "Průvan" citované viz níže.
Z anotace: "Výbor z menších literárních prací, z nichž mnohé jsou uveřejněny knižně po prvé, obsahuje kromě čtyř novel ze slovenského prostředí (Průvan, Návrat, Tma, Skláři) česky psané povídky z let 1919-21 (Sněženky, Devadesát devět koníbílých), fejetony (Můj nový soudruh, Pohlednice od budislavských rybníků), črtu Slovenské ráno (psanou původně pro sovětský časopis Literaturnaja gazeta), povídky pro děti (Tři pohádky, Pohádka o 1. máji, Do nové práce!,Ferko-objevitel) a verše (Čtyři sonety, verše z let 1919-20, výběr z rukopisné sbírky Pěšinky z let 1920-21 a básně z koncentračního tábora). - I v těchto drobných pracích "osvědčuje Petr Jilemnický své poutavé vypravěčství, znalostživota slovenského lidu, znalost doby, v níž žil a kterou nám i budoucím generacím vykreslil nikoliv v suchých, bezživotných statích, ale v mistrovských a kvetoucím životem pulsujících obrazech". (Z předml.)"
V centrální Knihovně Jana Palacha na FF UK si můžete tento spis vypůjčit, kniha je dostupná na objednání ze skladu slavistiky, signatura: S - 2-1900/7. S výpůjčkou byste snad pochodila i v Národní knihovně, případně v jiných knihovnách.
Souborný katalog ČR na adrese http://www.caslin.cz/ odkazuje na fondy těchto knihoven:
Ve fondu   LinkABA001 [NK ČR Praha] -- prezenčně Digitalizovaný dokument
LinkABA007 [KNAV Praha] -- sign. C 10197
LinkABA012 [NPMK JAK Praha]
LinkABB060 [AV ČR - Ústav pro českou literaturu Praha] -- sign. 41 S VIII 18
LinkABD001 [FF UK - Knihovna Praha]
LinkABD005 [PedF UK - Ústřední knihovna Praha]
LinkABD103 [FSV UK - Středisko věd. informací Praha]
LinkBOA001 [Moravská zemská knihovna Brno] -- sign. PK-0008.426
LinkUOG001 [Městská knih. Ústí nad Orlicí]
Použité zdroje
Jilemnický, Peter a Jilemnická, Oľga, ed. Průvan: Menší literární práce. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1954. 240, [5] s. Jilemnický, Petr: Spisy; Sv. 7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
15.04.2015 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu