Rakousko
Text dotazu
Kde můžu najít prosím společenské organizace a
politicka hnuti Rakouska????
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že zcela nerozumíme Vašemu dotazu. Pojem "politické hnutí" má několik významů. V tradičním pojetí je tak označována snaha určitých skupin obyvatel o prosazování jejich politických zájmů a o dosažení změn v jejich stávajícím společenském postavení, k tradičním hnutí patřilo např. dělnické hnutí. Jako politická hnutí mohou být také označována nová netradiční hnutí, která vznikají ve 2. polovině 20. století z občanských iniciativ.
Nejznámější jsou např. ekologická hnutí, v našem prostředí např. Duha, která se v některých zemích později transformovala ve strany zelených.
Dalším významným hnutím bylo tzv. mírové hnutí. Jako politická hnutí jsou také označovány nově vzniklé politické organizace, fakticky politické strany.
Pokud Vás tedy zajímají rakouský politický systém a politické strany, můžeme Vám z fondu NK ČR doporučit např. níže uvedené publikace. Více informací o těchto knihách naleznete v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ). Obecně je možné říci, že rakouský stranický systém je označován jako systém, v němž mají na formování politických stran rozhodují vliv tzv. tři tábory: levicový tvořený sociální demokracií, katolicko-konzervativní a nacionalistický. Etablované politické strany mají mnohem výhodnější pozici, než strany nově se formující. Každá nově vzniklá politická strana, která se chce účastnit politického boje, musí získat 2-5 tisíc podpisů oprávněných voličů v každé spolkové zemi, a to v průběhu 30 dnů před volbami. Všechny politické strany v Rakousku musí být řádně registrovány na ministerstvu vnitra, k registraci je nutné přiložit statut strany obsahující údaje o právech a povinnostech členů. Financování stran se řídí zákonem o politických stranách z roku 1975. Oficiální seznam registrovaných stran jsme nenalezli, podle reakce uvedené na http://www.politik-forum.at/partei-index-osterreich-t3618.html se zdá, že není volně dostupný. Další informace jsou dostupné např. na http://www.politischebildung.at/upload/polsystem.pdf , http://www.politik-lexikon.at/ nebo http://www.parlament.gv.at/PERK/PK/PP/index.shtml .
* HLOUŠEK, Vít. Konflikt versus konsensus : konfliktní linie, stranické systémy a politické strany v Rakousku 1860-2006. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2008. 273 s. ISBN 978-80-210-4484-5. Obsah - http://toc.nkp.cz/NKC/200804/contents/nkc20081793656_1.pdf .
* JEŘÁBEK, Martin. Srovnání politických systémů Německa a Rakouska : institucionální a systémové ukotvení. Plzeň : Adela - Grafické studio, 2010. 215 s. ISBN 978-80-87094-15-0. Obsah -http://toc.nkp.cz/NKC/201104/contents/nkc20112176585_1.pdf .
* PELINKA, Anton. Vom Glanz und Elend der Parteien : Struktur- und Funktionswandel des österreichischen Parteiensystems. Innsbruck : StudienVerlag, c2005. 103 s. ISBN 3-7065-4171-8 ; 978-3-7065-4171-8.
* PELINKA, Anton ; ROSENBERGER, Siegelinde. Österreichische Politik :
Grundlagen - Strukturen - Trends. Wien : WUV-Universitätsverlag, c2000. 266 s. ISBN 3-85114-513-5.
* DACHS, Herbert von. Handbuch des politischen Systems Österreichs. Wien : Manz, 1992. 870 s. ISBN 3-214-05960-2.
* SICKINGER, Hubert ; NICK, Rainer. Politisches Geld : Parteienfinanzierung in Österreich. Thaur/Tirol : Kulturverlag, [1990?]. 220 s. ISBN 3-85395-142-2.
Stejně tak bychom Vás chtěli požádat o bližší upřesnění Vašeho dotazu ohledně rakouských společenských organizací, bez těchto konkrétnějších informací bohužel nejsme schopni vyhledat relevantni informace.
použité zdroje:
* ŘÍCHOVÁ, Blanka ; DVOŘÁKOVÁ, Vladimíra ; KUNC, J. Komparace politických systémů. II. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1995. s. 131-161. ISBN 80-7079-773-8.
* ŽALOUDEK, Karel. Encyklopedie politiky. Praha : Nakladatelství Libri, 1999. s. 346. ISBN 80-85983-75-3.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2011 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu