Rajčata
Text dotazu
Dobrý den,
do rána mi ve fóliáku uhynuly 3 rajčata...nad zemí měly ukousnutý stonek. Můžete mi z literatury najít prosím možného škůdce. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme řadu publikací týkajících se škůdců zeleniny i konkrétně rajčat a Vámi uvedený příznak jsme nalezli pouze u tiplice bahenní (Tipula paludosa), jejíž larvy okusují či překusují kořeny těsně pod nebo nad povrchem půdy, případně překousnou lodyhu. Jejich požerky jsou roztřepené, listy rostlin jsou často vtažené do chodbiček v půdě. Vyskytují se ohniskově na vlhkých lokalitách. Ke škodám dochází především ve sklenících a pařeništích.
Larvy jsou vpředu zúžené, bez noh, s malou, ale zřetelně vyvinutou hlavovou schránkou, s tuhou svraštělou zemitě šedou pokožkou. Dosahují délky až 4 cm. Dospělé tiplice jsou dlouhé 18-20 mm, skořicově hnědošedé, s dlouhými tykadly, jedním párem průhledných křídel, protáhlým zadečkem a dlouhýma nohama.
Pro ochranu před larvami tiplice nejsou v ČR dosud žádné přípravky registrovány. Doporučena jsou pouze agrotechnická opatření: hluboká podzimní orba, meziřádková kultivace, odvodnění zamokřených pozemků apod. Přirozenými nepřáteli tiplic jsou některé bakterie, entomofágní houby, kuklice a ptáci.
V internetových diskuzích (např. http://grower.cz/pestovani/marihuana/tema/t-16562.html) jsou v souvislosti s překousnutými stonky zmiňovány také slimáci nebo další plži, nicméně slimáci ožírají především listy při jejich okraji nebo v nich vytvářejí okénka, silnější žilky listů zůstávají zachovány. Na plodech a kořenech často vykusují hluboké otvory. Proto se domníváme, že slimáci by jen tak něco nepřekousli, aniž by nechali stopy i na dalších částech rostliny. Navíc typickým znakem jsou ještě dlouho viditelné slizové stopy, které po sobě slimáci zanechávají a jichž byste si určitě všimla.
V každém případě je možné se proti slimákům bránit nastražením talířku s pivem nebo medem, které slimáci milují, přitahují je i prázdné plechovky od piva. Škodí jim také kuchyňská sůl, nemají rádi rozdrcené stonky tabáku (případně poházené nedopalky od cigaret), tříslo kůry, listy dubu a pelyněk pravý. Slimáci se také zdráhají překročit čáry vysypané popelem a hašeným vápnem.
Jako nepravděpodobní se jeví také myši nebo potkani, kteří jsou rovněž uváděni. Tito hlodavci se zaměřují spíše na kořeny rostlin (mrkev, řepa, bramborové hlízy), ve kterých vyhryzávají hluboké dutiny. Proti myším a potkanům pomáhají čerstvé nebo sušené listy a olej různých druhů mát, kafru a borovice bahenní. Myši odpuzuje také mořská cibule, levandule, pelyněk pravý a pryšec.
Použité zdroje
* ROTREKL, Jiří. Zemědělská entomologie II: (nejdůležitější hmyzí škůdci zeleniny, ovocných plodin a vinné révy). 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2002. 95 s. ISBN 80-7157-574-7.
* Metodická příručka pro ochranu rostlin. Zelenina, ovocné plodiny, réva. Díl II., Živočišní škůdci. V Brně: Státní rostlinolékařská správa, odbor přípravků na ochranu rostlin, 2002. 414 s. ISBN 80-7084-392-6.
* RIOTTE, Louise. Mrkev miluje rajčata: tajemství úspěšného zahrádkáře. Překlad Zdenka Podhajská. Vyd. 2. Praha: Euromedia Group, 2011. 176 s. ISBN 978-80-86938-89-9.
* SCHWARZ, A. et al. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny: ochrana zeleniny v integrované produkci. Brno: Biocont Laboratory, 1996. 320 s. ISBN 80-901874-1-2.
* TYMČENKO, V. I. a JEFREMOVA, Tamara Hryhor'jevna. Atlas škůdců a chorob zeleniny a bramboru. Překlad Soňa Malá. Praha: SZN, 1987. 181 s. Rostlinná výroba.
Doporučili bychom Vám obrátit se ještě na virtuální poradenskou službu Knihovny Antonína Švehly s názvem Infopult (http://www.knihovnasvehly.cz/[…]/), která zodpovídá dotazy z oborů zemědělství a potravinářství.
Položit dotaz můžete také v různých internetových poradnách a diskuzních fórech:
http://www.zahrada.cz/forum/
http://www.zahrada-centrum.cz/poradna-a-diskuze/
http://www.magazinzahrada.cz/zahradni-poradna.html
http://hobbyzahrada.cz/poradna.htm
http://www.inzahrada.cz/poradna/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2015 17:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu