Radniční strana - Václav Peták
Text dotazu
24.11.-30.11.1909 se konaly volby do obecniho zastupitelstva v Plzni. Většinou hlasů zvítězila radniční strana. Mohla bych se dozvědět nějaké informace o této straně. Kdo byl jejím zakladatelem? V jakem roce vznikla a kdy zanikla? atd.
Odpověď
Dobrý den,
Radniční stranou zřejmě myslíte stranu, která obsadila radnici. V uvedených volbách proti sobě stály tři strany: Národní strana svobodomyslná, Spojené opoziční strany a Sociálně-demokratická strana. S velkou převahou zvítězila Národní strana svobodomyslná. Ve volbách do III.sboru obecního zastupitelstva získala 3600 hlasů z 5252 platných odevzdaných hlasů. Spojené opoziční strany získaly 950 hlasů a Sociálně-demokratická strana 570 hlasů.
Ve volbě do I. sboru obecního zastupitelstva získala Národní strana svobodomyslná 61 hlasů ze 138 možných ( 26 hlasů získaly Spojené opoziční strany, ostatní hlasy byly zoztříštěny mezi jiné strany ). Celkový počet hlasů do II. sboru obecního zastupitelstva nebyl v periodiku uveden.
JUDr.Václav Peták, zemský advokát, získal jako kandidát Národní strany svobodomyslné ve volbách do II. sboru obecních zastupitelstev 564 hlasů, nejvíce z kandidátů II. sboru.
Národní strana svobodomyslná byla stranou s celorepublikovou působností. O vzniku strany, politických programech (a j.) se můžete dočíst například v knize: MALÍŘ, Jiří. Politické strany : vývoj politických stran a hnutí v českých zemích a Československu v letech 1861-2004. Brno : Doplněk, 2005. ISBN 80-7239-180-1
Dalším zajímavým dokumentem pro období, ve kterém se volby konaly, je publikace: Národní strana svobodomyslná v letech 1907-1910 : (K valnému sjezdu v Praze ve dnech 23. a 24. dubna 1910).[Praha] : Výk. výbor Nár. strany svobodomyslné, 1910
Zdroj:
Domácí a různé zprávy. Plzeňský obzor. 27.11.1909, roč. XVIII., č. 139, s. 4.
Volby do III.sboru obec.zastupitelstva plzeňského. Plzeňský obzor. 29.11.1909, roč. XVIII., č. 140, s. 1.
Po volebním boji. Plzeňský obzor. 1.12.1909, roč. XVIII., č. 141, s. 1.
Výsledky voleb do II. a I.sboru obec.zastupitelstva. Plzeňský obzor. 1.12.1909, roč. XVIII., č. 141, s. 2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.11.2007 18:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu