Radana Hamsíková
Text dotazu
Dobry den, potrebuji sehnat informace o akademicke malirce Radane Hamsikove. Par udaju bylo na internetu, ale to je malo.
Odpověď
Dobrý den,
Radana Hamsíková, rozená Podzemná, se narodila 20.1.1941 v Praze, nyní pracuje jako malířka a restaurátorka. Je vdaná, jejím manželem je Mojmír Hamsík (narozen 1921, též akademický malíř a restaurátor) se kterým má dvě děti: Dagmar (narozena 1971, Mgr., akademická malířka) a Magdaléna (narozena 1976). Jejími rodiči byli: Richard Podzemný (1907 - 1987, ak. architekt) a Anna Podzemná (1909 - 1996, malířka a grafička).
Vystudovala VŠ UMPRUM - obor textil, malířství, monumentální malba (profesoři A. Kybal, A. Fišárek)- ukončeno v roce 1965, v roce 1969 - Akademie výtvarných umění v Praze: postgraduální studium malířských a restaurátorských technik (profesor B. Slánský). Mezi její zájmy patří klasická hudba, příroda a literatura.
Zaměstnání: 1969 - 1994 - odborná restaurátorka, Národní galerie Praha, svobodné povolání.
Radana Hamsíková se také účastnila zahraničních stáží: 1968 - mezinárodní pomoc UNESCO při záchranných pracech ve Florencii, 1968 - Maroko, 1973 - Cité Internationale Artistique, Francie; 1992 - Paříž.
Členství v odborných a společenských organizacích: členka rady Asociace restaurátorů, členka restaurátorské komise GHMP, členka skupiny Index, Profily do r. 1970, Spes 1989-1992, členka Jednoty umělců výtvarných od r. 2001.
Vyznamenání: 3. cena za emisi známkové tvorby Obojživelníci 88, čestné uznání za obálku prvního dne z téže emise 88.
Její dílo a bibliografii naleznete na stránkách Asociace restaurátorů, na http://www.restauratorstvi.cz/malirstvi.html .
Informace jsme čerpali z následujících zdrojů:
KDO JE KDO: osobnosti české současnosti. Praha: Agentura Kdo je kdo, 2002. 781 s. ISBN 80-902586-7-0.
Lexikon českých výtvarníků [online databáze], http://www.sca-art.com/.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu