Příjmení Neduchal
Text dotazu
Ráda bych se dozvěděla původ příjmení Neduchal. Existují i méně četné varianty Nedůchal. Příjmení se nejvíce se vyskytuje na Kyjovsku.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Neduchal je zmíněno pouze v knize "Naše příjmení" od Antonína Kotíka. Ten uvádí příjmení mezi těmi, které vznikly od slovesa, tedy mají význam konání či činění. Vzhledem k tomu, že se jedná o publikaci z roku 1897, tak se domníváme, že i význam slova může být dnes již nepoužívaný nebo zastaralý.
Dle publikace "Slovníček staré češtiny" znamená slovo "duch" dech, tedy význam by šlo odvodit, a to "duchat" = dýchat. Pokud bychom vztáhli na příjmení Neduchal, mohlo by být odvozeno od slovesa nedýchat.
Jedná se však o naše domněnky, pokud byste potřebovala přesný či podrobnější výklad, doporučujeme Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
V případě, že Vás zajímají také statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice, můžete využít stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Použité zdroje
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* ŠIMEK, František, ed. Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947. 235-[II] s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.04.2015 22:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu